Gaz sıkışması neden olur? Gaz sıkışmasının belirtileri nelerdir? Gaz sıkışması nasıl geçer?

Toplumun yüzde 80'inin sık sık yaşadığı rahatsızlıklardan biri olan gaz sıkışması yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarından biridir. Genellikle yemek sonrası görülen gaz sıkışması erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Bunun nedeni de kadınların daha çok bağırsak problemleri yaşamasından kaynaklıdır. Gaz sıkışması neden olur? Gaz sıkışmasının belirtileri nelerdir? Gaz sıkışması nasıl geçer?

Gaz sancısı yemek yerken havada olan bakterilerin mide ve bağırsaklara yerleşmesi ile oluşur. Bu durum normal sindirim dolaşımında meydana gelen bir faktördür ancak havanın atılmaması durumunda burada birikir ve sıkışır bu da şiddetli sancılarla kendini belli eder. Her yaşta her cinste görülür. Ancak kadınlarda daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınlarda bağırsak soruları daha sık görülür. Gaz sıkışması çok fazla ciddiye alınmayan bir rahatsızlıktır. Ancak gaz vücuttan atılmadığında ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Utanç verici olarak bakılan bu durum aslında sağlık açısından oldukça faydalıdır. Gaz çıkarmayan kişilerde sindirim hastalıkları meydana gelir. Ayrıca bu gaz kramplara ve şiddetli kasılmalara neden olur. Gaz sıkışması nedeniyle vücuttan atılmayan kötü hava bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler. 

İshal neden olur? En çabuk ishal nasıl geçer? İshale iyi gelen besinler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERİshal neden olur? En çabuk ishal nasıl geçer? İshale iyi gelen besinler nelerdir?

Gaz sıkışması neden olur?

Gaz sıkışması neden olur?

GAZ SIKIŞMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

- Karbonhidrat ve yağlı yiyeceklere bağlı gelişen bağırsakların yavaşlaması ile ortaya çıkan kabızlık gaz sıkışmasına neden olan temel faktördür. 

- Bazı besinlere karşı hassasiyet gösteren mide ve bağırsaklar hazımsızlık sorunu yaşar. Bu durum sonucunda sindirim sistemi rahat hareket edemez.

- Özellikle hızlı yemek yiyenler hava alışverişini vücudun ihtiyacından fazla yaparlar. Böylece vücutta fazla hava birikir. Bu hava da gaz oluşumuna neden olur.

bazı besinler gaz sıkışmasına neden olur

bazı besinler gaz sıkışmasına neden olur

Kabızlık nedir ve neden olur? Kabızlığı bitiren doğal kür önerileri...İLİŞKİLİ HABERKabızlık nedir ve neden olur? Kabızlığı bitiren doğal kür önerileri...

- Kuru fasulye, lahana, soğan, karnabahar, enginar, mercimek, kuru üzüm, brokoli, soğan, erik kurusu ve elma bu besinlerde fazla karbonhidrat olduğundan fazla gaza neden olur. Ayrıca patates, makarna ve pirinç gibi yiyeceklerde tekrardan ısıtılınca gaz oluşumunu artırır. 

- Huzursuz bağırsak sendromu ve bağırsak iltihaplanması dışkılama sistemini olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda içeride biriken gaz rahat hareket edemediğinden sıkışır. Bu rahatsızlıklara; bulantı, halsizlik ve yüksek ateş gibi durumlar eşlik eder.

- Regl döneminde rahim de oluşan kasılma ve sancılar alt karını olumsuz etkilediğinden burada gaz birikmesi daha kolay olur. 

GAZ SANCISININ BELİRTİLERİ?

Dışkılama da zorlanma ve ağır koku

Şiddetli karın ağrısı ve kasılma

Kasılmalara bağlı gelişen nefes alıp vermede zorluk çekme

Kaslarda ağrı

Terleme ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

GAZ SIKIŞMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Belirtiler sonrası bir uzmana görünmekte fayda var. Uzmanlar ilk belirtilerde ve hafif ilerleyen gaz sıkışmasında genellikle ilaç tedavisi uygular. Aynı zamanda alerjik testi yapılır. Bazı besinlere karşı hassas olan kişilere özel diyet programı hazırlanır. Ayrıca daha yavaş ve tane tane yemek yenilmesi önerilir. 

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir

GAZ SIKIŞMASINA NE İYİ GELİR?

- Zencefil içerdiği gingerol maddesi sayesinde gaz sıkışmasına neden olan hazımsızlık ve mide nezlesine iyi gelir. Gaz sıkışması yaşayan kişi yemekten önce bir bardak zencefil çayı tüketmelidir. 

- Yatıştırıcı özelliği olan papatya, gaz sıkışmasını önleyerek rahat bir dışkılama sağlar. Ayrıca papatya sadece gaz sıkışmasına değil depresyon ve strese de iyi gelir.

- Kimyon tohumu çiğnendiğinde ağız içerisinden mideye kadar olan yerlerde biriken bakterileri temizler. Böylece gaz sıkışmasını önler. Özellikle sık sık gaz sıkışması yaşayan kişiler yemeklerden sonra bu yöntemi uygulamasında fayda var. 

- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile bir bardak ılık suyu karıştırın.Günde bir bardak tüketin. Sancıya ve gaz sıkışmasına sebep olan midedeki fazla asidin azalmasında yardımcı olur.

- Gaz sıkışması sırasında yavaş yavaş bir bardak ılık su içerek, sancının olduğu yere masaj yapınız.

- Gaz sıkışmasını sık sık yaşıyorsanız. Dar giyinmekten kaçınınız. 

Kirpik nasıl takılır? Takma kirpik takmanın püf noktaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kirpik nasıl takılır? Takma kirpik takmanın püf noktaları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 22

Zülküf kara 4 yıl önce

Zahter (yaban kekiği) bi tutam5-6 dakika kaynatın, ılıdıktan sonra için, aynı gün içinde gaz sıkışması ve veya karın ağrısında eser kalmıyacaktır. EŞİM GİTMEDİĞİ DR. HASTANE KALMADI BI SÜRÜ İLAÇ HİÇ FAYDA ETMEDİ. Zahter kaynatıp içine az bal ilave ettim bu kadar.

Toplam 5 beğeni

Nur 4 yıl önce

Aynı şikayet bendede var uykusuzluk birde

Toplam 2 beğeni

Nuran Karaca 4 yıl önce

Bende karın agrısı var göksümün altından başlıyor kasıklatıma vuruyor karnımın ici yara gibi endiskopi kolonoskopiden rotgen utrason kan tahlili idrar tahlili iyi cıktı bu karın agrısı ve karında yanma iştahsızlık ne olabilir şaştık hastane hastane dolaşıyoruz.

Toplam 5 beğeni

Umut 2 yıl önce

Ben de hastaneye gittim her şeyi yaptım endeskopi kolonoskopi idrar tahlilleri kan tahlilleri 3 hastane gezdim . Kolonoskopiden 1 hafta sonra karnım agrisi geçti sonra ağrılar gene başladı anlamisdegilim

Toplam 0 Beğeni

Nur 4 yıl önce

İyi

Toplam 0 Beğeni

Emre 4 yıl önce

Arkadaşlar bende nefes darlığına kadar gidiyor olay alkol tüketimini çok yapıyorum bu ara cok azmış durumda ancak ben ayıptır söylemesi büyük tuvaletimi günde en az 2 kere yapan bi insanım buna rağmen gaz sıkışması yaşamam normal mi sizce ?

Toplam 1 beğeni

Gizem 4 yıl önce

Herkese merhaba. Bende de gaz sıkışması var (şuan da). Doğranmış ekmeğe el yapımı veya normal yoğurt ilave edin karıştırın (lapa olmasın) yiyin. Ilık su için ardından sıcak su torbasını küçük bir battaniyeye sarıp uyuyun, çünkü sıcak doğrudan temas etmemelidir zararı olabilir. Yağlı yemekten kaçının. Hepimize geçmiş olsun sağlıcakla kalın.

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun