Kış ayının baş tacı olan lahana yüksek lif içerdiği için sindirimi düzenlediği bilinir. Çeşitli şekilde tüketilebilen beyaz lahanadan özellikle yapılan turşu bağışıklığı güçlendirir. Beyaz lahananın faydaları nelerdir? Ayrıca düzenli lahana turşusu yerseniz ne olur? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin detayında bulabilirsiniz.
Asya ve Akdeniz kökenli olan beyaz lahana tropikal iklimde rahatlıkla yetişen bitkilerden biridir. Brokoli lahana, ve karnabahar ailesine bağlı olan bu besin verimli topraklardan yetiştiğinden içerisinde toprakta bulunan tüm vitamin ve mineralleri taşımaktadır. Turpgillere de giren beyaz lahana özellikle içerdiği diyet lif sayesinde sindirim siteminin bir numaralı besinidir. Yıllarca yemek olarak tüketilen lahanayı eski insanlar birçok alanda kullanmışlardır. İçerdiği anti-bakteriyel sayesinde yapraklar kaynatılıp askerlerin yaralarının daha çabuk iyileşmesi için bez yerine yaraya sarılırmış. Aynı zamanda kadınlar güzellikleri için lahanayı ham madde olarak kullanırmış.
Turşusu ve yemeği sık sık yapılan lahana içerdiği vitamin ve mineralleri sayesinde özellikle kış aylarında yaşanan hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmede oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda beyaz lahanadan yapılan turşu probiyotik etkisi gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. Sarımsak ve sirke sayesinde lahananın göstereceği fayda tam 3 kat artar.
BEYAZ LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR? DÜZENLİ LAHANA TURŞUSU YERSENİZ...
- Beyin sağlığı için en etkilisi K vitaminidir. Bu vitamin beyindeki hücrelerin zarar görmesini engeller. Ayrıca yaşa bağlı gelişen beyin hastalıklarını önlemede etkili bir vitamin olduğundan uzmanların bu vitamini içeren besinlerden her dönemde düzenli tüketilmesini tavsiye eder. Bu vitamin bakımından en etkili besin ise lahanadır çünkü 150 gram lahana vücudun günlük ihtiyacı olan K vitaminin yüzde 65'ini karşılar.
- Yapılan bir başka araştırmada kanserli hücrelerle savaşan etkili besinlerin neler olduğu gözlemlenmiştir. Vücudun harekete geçip bağışıklığı güçlendiren hücreleri çoğaltmada en etkili besinin yine lahana olduğu gözlemlenmiştir. Ancak araştırmada lahana turşusu üzerinde durulmuştur. Çünkü lahana turşusunda hem sarımsak hemde sirke bulunduğundan faydası daha fazladır. Özellikle Kolon, akciğer, meme ve serviks kanserlerini meydana getiren tümörlü hücreleri yok etmede etkilidir.
- En etkili ağrı kesici olan glutamin maddesi bakımından zengin olan lahana, aynı zamanda enfeksiyonla mücadele eder. Enfeksiyon kapma açısından en hassas olan boğaz ve göz bölgesinde etkilidir. Tahriş, alerji ve eklem ağrılarını kısa sürede keser. Uzmanlar özellikle romatizma ve eklem ağrıları için lahananın kaynatıldıktan sonra arasına sarımsak sarılıp ağrıyan böyleye temiz bir bez parçası ile bağlandığında kısa sürede ağrıyı kestiğini vurguluyor. Turşusu yapılan lahananın ise düzenli suyu tüketildiğinde ağrıya neden olabilecek tüm ödemi vücuttan atar.
- İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan göz ve kemik hastalıklarını önlemek için de uzmanlar erken yaşta turşu tüketilmesi gerektiğinin önemini belirtiyor. Özellikle göz içerisindeki dejenerasyonu önleyerek katarak oluşumunu önler. Ayrıca kemik kırıklarında en etkili yöntem ise kemik su ile beraber kaynatılan lahanadır. Bu su hem kemikleri güçlendirir hem de kemiğin hızla kaynaşmasını destekler.
- Sindirim sistemi içerisinde yer alan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda meydana gelen deformeler ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu sorunların yaşanmasındaki temel etken yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerdir. Bu tür besinler bu yerlerde toksinlenmeye bunlarda ülser, reflü hatta kansere bile neden olabilir. Bu riski azaltmanın en doğal yolu turşudur. Bitkisel uzmanlara göre lahana turşusu ve suyunda bulunan vitamin mineraller sindirimdeki hücreleri yenileyerek zararlı bakterilere karşı koruduğundan düzenli tüketilmesi gerekir. Ayrıca güçlü bir antiokasidan olduğundan vücuttaki tüm zararlı hücreleri idrar ve dışkılama yolu ile kolayca vücuttan atar.
Veysel 2 yıl önce
Mükemmel