Son günlerde ortaya çıkan ve insanların göz sağlığını olumsuz etkileyen toksoplazma parazitinin ne olduğunu biliyor musunuz? Kör eden parazit olarak adlandırılan ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet veren toksoplazma hakkında bilinmeyenleri sizler için Yrd. Doç. Dr. İsmail Özgür Şanlı ve petshop sahibi Emre Eker'e sorduk. Haberin detayında uzman görüşü ile beraber toksoplazma hakkında her şeyi bulabilirsiniz..
Yasemin.com / ÖZEL
İzmir'de iki genç kadının kedi paraziti nedeniyle görme kaybı yaşamaları Türkiye gündemine oturmuştu. İki genç kadın doktora başvurduktan sonra öğrendikleri şey karşısında şoke oldular. Görme kaybının nedeni kedi dışkısında bulunan toksoplazma adında bir parazit olduğunu öğrendiler. Peki Toksoplazma paraziti nedir? Belirtileri nelerdir? Kişilere nasıl bulaşır? gebelik döneminde ortaya çıkan bu parazit ile nasıl baş edilir? Tüm merak edilen bu soruların yanıtını Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özgür Şanlı yasemin.com editörlerinden Fatimatüzzehra Maslak ve Busenur Çalık'a verdi.
Toksoplazma paraziti kedilerin bağırsaklarında yaşar dışkı yolu ile çıkar ve yağmur suları ile toprağa karışır. Bu topraklarda yetişen besinlere geçer ya da bu toprakta büyüyen otları yiyen hayvanlara bulaşır. Böylece etrafa yayılan bu parazit bakımından canlılar tehlike altına girer. Çünkü bu parazit canlıların vücudunda en iyi saklanabildikleri yer göz retinası olduğundan oraya yerleşir. Retinanın hücreleri ile beslenen parazit zamanla ciddi görme kayıplarına neden olur. Gebeliğin ilk üç ayında tespit edilip erken tedavi uygulandığından her hangi bir tehlike arz etmez. Ancak ilerledikçe bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Bu parazitlerden korunmanın en iyi yolunun hijyen olduğunu vurgulayan Şanlı, tüketeceğimiz besinleri ve dokunacağımız hayvanlarında detaylı temizlenmesini özellikle vurguluyor.
Ayrıca petshop sahibi Emre Eker, hayvanların temizliklerinin nasıl yapılması gerektiğini ve hayvanlarla temasın nasıl olması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Eker aynı zamanda veterinere götürülmesini ve hayvanlara da bir bebeğe bakılması gibi bakılması gerektiğinin önemini belirtti.
zafergülten 5 yıl önce
danissmend,peygamberimiz savaştan dönerken yolu üstünde gördüğü bir kediyi sahiplenmiş ve adını Müezza koymuştur,ve yabancı bir kedininde peygamberimizin evine kadar girerek yediği yemek kabından yemek yemesi,abdest aldığı sudan içmesi mantıksızdır. bunları ancak o evde beslenen bir kedi yapabilir. ayrıca onca müslüman ismi dururken koyduğun gavur rumuz isminide yadırgadım,gayrımüslümsen o başka tabii.
Murat 5 yıl önce
Eksik bilgi yanlış yönlendiriyor. Toksoplazma parazitini gıdalardan alma ihtimali kedi gibi hayvanlardan bulaşma ihtimalinden yüzlerce kat daha fazladır tabi bide bu evinizdeki kedi düzenli aşılanan bir kedi ise bu ihtimal sıfırdır. Özellikle iyi yıkanmamış ve sirkeli suda beklememiş marul en yüksek oranda hastalık taşıyıcıdır. Bu haberin aslında kör olan bayanlardan biri hayatımda kediye dokunamam diyor ve hiç dokunmamış ama yinede bulaşmış.
erdem 5 yıl önce
hehe kediciklere suç atmayın
zafergülten 5 yıl önce
halk rumuzlu vatandaş,bilmiyorsan öğren,sevgili peygamberimizde kedi besliyordu,Allah küçükken yetim kalan peygamberine anasınababasına bakmadığı için mi kedi besletti,ve ben kanser olan anamı 4 sene,zihinsel engelli ve hayatının son 2 yılında yatalak olan ablamı 25 sene baktım,ve şu an kedilerim var. cahil cahil yorum yapma.
Misafir 5 yıl önce
Luwak kahvesi misk kedisinin dışkısından yapılıyor. Anavatanı Endonezya olan misk kedisinin, yedikten sonra dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilen dünyanın en pahalı kahvesi.