Yemek yerken yutkunmada zorlanıyorsanız yutma zorluğu hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Yemek borusu kanserinin de bir belirtisi olan tutma zorluğu başlı başına da bir hastalıktır. Akalazya denilen hastalığa dair bilmeniz gerekenleri derledik. Peki akalazya hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?
Ağızdaki yemeği yutma eylemi kasılma dalgası ile mideye iner. Bu da yemek borusu sürecinde aşağı inerken büzgen kas bunu kolaylaştırma işlemi görür. Bu büzgen kas yani alt sfinkterde sürekli kasılma meydana getirir. Ancak yemek olmadığı sırada bu kasın gevşemesi reflüye neden olurken yutma sırasında zorlanması akalazya hastalığına sebebiyet verir. Bu rahatsızlık kişinin yemek yerken zorlanmasına neden olur. İlerlediği durumda ise yemek borusu kanserine yol açabilir. 1674 yılında ilk olarak Sir Thomas Willis tarafından ortaya çıkarılan bu hastalık hayvanlarda tespit edilmiştir. Aynı sisteme sahip olduğumuzdan insanlarda olup olmadığı araştırılmıştır. Bu hastalığı insanlarında yaşadığı belirlenmiştir. Ancak birden kendini göstermeyen bu hastalık genellikle 25-40 yaş arası kişilerde görülür. Sinsi sinsi ilerleyen hastalıkta çoğunlukla teşhis geç konulduğundan ileri boyutta tespit edilir. Yemek borusundaki motor fonksiyon bozukluğu yemeğin mideye geçmede zorlanması ile üst mide duvarı tahriş olur.
AKALAZYA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- İlk belirtisi yemek sonrası göğüs ve orta kısmında yaşanan ağrı
- Yutkunurken zorlanma
- Yemek atıklarının yatarken ağza geri gelmesi
- Ani kilo kaybı
- Geğirme sırasında ağızda kötü koku
- Nefes almada tıkanıklık yaşama
- Mide üstünde şiddetli kasılma
- Sürekli mide ağrısı nedeniyle iştahsızlık yaşanması
- Yemek borusunda bir şeylerin kalma hissi gibi durumlarla kendini belli eder.
Hastalar genellikle uzmana göğüz ağrısı şikayeti ile giderler. Bazılarında ise göğüz ağrısı kalp ağrısı ile karıştırılır. Yemek atıklarının geri gelmesi ya da yemeğin hiç gitmemesi hastanın boğulma hissi yaşamasına neden olur. Öksürükle devam eder. Bu gibi durumların en ileri boyutu ise yemeklerin yemek borusundan çıkıp soluk borusuna kaçması ciğerlerin enfeksiyon kapmasına sebebiyet verir. Bu da daha farklı ciddi durumlara neden olur. Yapılan bazı araştırmalarda bu hastalığın genetiksel durumun yüzde yüzde bir etkili olduğu ancak virüslere bağlı enfeksiyonlar, diyabet, skleroderma, mide borusu kanseri ve Chagas hastalıklar etkili olur.
AKALAZYA HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Erken teşhis edilmesi zor olan bu hastalıkta belirtiler başlar başlamaz bir uzmana görünmekte fayda var. Yutma güçlüğü ile ortaya çıkan bu durum sonrası uzmanlar genelikle Akciğer filmi, yemek borusundaki basınç ölçümü, üst endeskopi ve fiziki muayene gibi testler uygular. İlaç tedavisi olan bu hastalıkta hastanın aç karna ilaçları tüketmesi gerekir. Ayrıca uzun süre yağlı besinlerden uzak durması konusunda uyaran uzmanlar lokmaların küçük ve iyi çiğnenerek yutulmasını önerir. Endeskopi yardımıyla ileri olan duruma müdahale edilir. Mide üstü yemek borusu altı olan kısma süni şişme sağlanarak aksın çalışması sağlanır.
BİR YORUM YAPIN 0