Bazı yaşanan hastalıklar depresyon sonrası ortaya çıktığı sanılır. Bu yüzden üstünde durulmaz. Ancak kimi hastalık ise depresyon sonucu değil depresyona neden olarak yaşanır. Uzun süre bu durum fark edilmediğinde ciddi hastalıklara neden olur. Uzmanlar bu gibi durumlar esnasında hemen bir doktora görünülmesi gerektiğini vurguluyor. Peki hangi hastalıklar depresyon ile karıştırılıyor? İşte cevabı...
Depresyon çok ciddi bir ruhsal hastalıktır. Kişinin yaşadığı duygusal bir durum sonucu ortaya çıkar. Bu durum en çok beyni etkiler. Beyindeki sinir hücreleri ağrı depresyon altında hasar görür bu da bazı hastalıkların habercisi olur. Mide bulantısı, baş ağrısı, sinirlilik, uzun süreli yorgunluk ve göz ağrısı gibi hastalıklar depresyon sonucu ortaya çıkabilir. Ancak bazı hastalıkların yaşanması ise depresyon ile karıştırılır. İleri zamanlarda depresyon kaynaklı olmadığı fark edildiğinde ise geç bir tedavi yöntemi yaşanır. Bunun için gösterilen belirtilerle beraber bir doktora görünmekte fayda var.
PEKİ HANGİ HASTALIKLAR DEPRESYON İLE KARIŞTIRILIYOR?
- Kalp hastalıklarının başlangıcı ritim bozukluğu ve nefes darlığı olarak görülür. Bunun akabinde halsizlik, isteksizlik ve çabuk yorulma seyreder. Bu gibi belirtiler yaşandığından depresyon ile karıştırılır. Ancak bu belirtiler aynı zamanda kalp krizi, panik atak, ritim bozukluğu ya da kalpte herhangi bir hasarın olabileceğine de işarettir.
- Düzensiz beslenme kan şekerinde yükselmelere neden olur. Kan şekeri hareketlendikçe kişide bayılma ve baş dönmesi gibi durumlar yaşanır. Bu durumda kronik depresyon gibi hastalıkla karıştırılır. Ancak kan şekerindeki dalgalanma gizli şeker hastalığının da en önemli belirtisidir. Özellikle hastada konsantre bozukluğu ve uyku hali gibi durumların seyretmesi sebebiyet verir.
- Hormon bozukluğunun başlıca nedeni tiroit bezlerinin yeterince çalışmamasından kaynaklı yaşanır. Daha sonra ise kilo artışına ve muhakeme bozukluğu gibi durumlar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda kişi depresyona girdiğini zanneder ancak bu belirtiler aynı zamanda tiroit hastalıklarının başlangıcıdır.
- Kansızlığın ilk seviyesi ciddi sorunlara neden olmadığından dikkate alınmaz. Ancak ilerleyen zamanlarda kansızlık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hasta yaşadığı yorgunluk ve isteksiz tavırlarını depresyona bağladığından zamanında gerekli müdahale edilmediğinden kansızlık anemi gibi ciddi sorunlara enden olur.
- Depresyona ortak belirtiler gösteren bir diğer durum ise vitamin ve mineral eksikliğidir. Özellikle sinir sistemini olumsuz etkileyen vitamin ve mineral eksikliği kas kasılmasına ve enerji düşüklüğüne neden olur.
- Nörolojik gelişen bazı hastalıkların başlangıcı da depresyon ile karıştırılır. İkisininde kökeni sinir hücreleri olduğundan hasta uzun süre hangi hastalığı yaşadığını fark etmez.
- Vücudun bazı hastalıklardan etkilenerek kronik durumlar yaşaması sonucunda halsizlik, konsantre bozukluğu, bulanık bilinç, sürekli ölüm düşüncesi gibi hem ruhsal hem bedensel durumlar yaşar.
BİR YORUM YAPIN 0