Kolon (kalın bağırsak) kanserinin belirtileri nelerdir? Kolon temizliği nasıl yapılır?

Dünyada en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan kolon kanseridir. Peki kolon kanseri (kalın bağırsak) nedir? Kolon kanserinin belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemi var mıdır? Kolon temizliği nasıl yapılır? İleri yaşlarda erkeklere oranla kadınlarda sıklıkla görülen kolon kanserine dair bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Sindirim sisteminde kalın bağırsak olarak geçen yere kolon denir. Görevi dışkılamayı sıvıya dönüştürür. Bağırsakların işlemini kolaylaştırır. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü ile işlevselliğini yitirir. Özellikle sağlıksız beslenme ve lif oranı az olan besinler tüketmek kolon sisteminin ihtiyacı olan vitamin ve minerali sağlamadığından hasara uğratır. Bunun sonuncunda düğümlenme hatta ilerisi kansere neden olur. Halk arasında kolon kanserine kalın bağırsak kanseri denir. Sindirimin son kısmında yer alan kolon karnın sol üst köşesindeki dalağın altında yer alır. Yiyecek ve içeceklerde vücuda giren bazı hücreler ya da kolon bölgesinde olan bazı hücrelerin DNA'larının genetik ve çevresel etkilerle bozulması sonucu kolon kanseri yaşanır. Erken teşhis edildiğinde bu bölgedeki kanserli hücrelerin ilaçlarla temizlenme olasılığı vardır. Ancak geç fark edildiğinde cerrahi operasyon gerektirir ve sindirimin sağlıklı akışını olumsuz etkiler. Aynı zamanda bu hücreler lenf bezlerine oradan da kan dolaşımı nedeniyle karaciğer ve akciğere kadar ilerleyerek sadece sindirimi değil tüm organları olumsuz etkiler. Kolon kanserini en çok beslenme alışkanlıkları, çevresel etkenler ve kalıtsal genetik özellikler etkiler.

kolon kanseri

kolon kanseri

KOLON KANSERİNE NEDEN OLAN DURUMLAR?

- Düzensiz kilo alıp verme ve aşırı yağlı karbonhidratlı beslenme

- Bağırsakların iltihaplanması ve bağırsak içerisindeki sindirim hücrelerinin sağlıklı çalışmaması

- Yaş ilerledikçe yaşanan sindirim sıkıntıları

- Sürekli kabız olanlar

- Aile öyküsünde daha önceden ortaya çıkan kanserli hücreler

- Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin vücuttaki serbest radikalli hücrelerin sayısını artırması sonucu kolon kanserinin ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Kolon kanseri belirtileri

Kolon kanseri belirtileri

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Tuvalet alışkanlığında aksama yaşanması

- Bağırsaklardaki sindirimde zorlanma

- Bağırsak ve karın sol kısmında kasılma sürekli sancılanma

- Dışkılama sırasında ağrı hatta ilerisinde kan bile akması

- İştahsızlık, halsizlik, baş ağrıları ve mide de sürekli ağrı yaşanması gibi durumlarla kendini gösterir.

ileri boyuttaki kolon iltihaplanmasını önlemek için cerrahi müdahaleyle o kısım alınır

ileri boyuttaki kolon iltihaplanmasını önlemek için cerrahi müdahaleyle o kısım alınır

KOLON KANSERİ TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Kanseri teşhis etmek oldukça zaman alır. Çünkü tüm belirtiler bazı hastalıkların belirtileri ile aynı olduğundan hasta öncelikle kanserden kaynaklı olduğunu düşünmez. Ancak uzman bir doktora göründükten sonra doktor dışkıdan gelen kanı incelemeye alır. Daha sonra ise kolon grafisi ve bilgisayar tomografisi çekilir. Bağırsaktan örnek alınarak yapılana laboratuvar testinden sonra kesin tanı için endoskopik tetkikler yapılır.

KOLON KANSERİNİN TEDAVİSİ NEDİR?

Tüm bu araştırmalardan sonra doktor kanserin evresine göre tedavi seçenekleri uygulamaya başlar. İlk evrelerdeki kanserde ilaç tedavisi uygulanır. İkinci olan evrede ise genellikle hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için kemoterapi yöntemi tercih edilir. Son evrede olan kolon kanseri için ise cerrahi yöntem uygulanır. 

Kolon kanseri tedavi

Kolon kanseri tedavi

KOLON KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Beslenme de meyve ve sebze tüketiminde lifli gıdalar tercih etmekte fayda var. Lif bağırsaklar için adeta bir doğal ilaçtır. 

- Düzenli egzersiz ve su tüketimini artırmak da kolonlar için tembelliği önler. Kolonlar yanı bağırsak sistemi tembelleştikçe hücrelerin işlevselliği azalır. 

- Bağırsakların iltihaplanmasını önlenmek için faydalı asitler tüketmek gerekir. Örneğin elma suyu faydalı asitler arasında en etkilidir. Bunun dışında erik ve limon suyu da etkilidir. Ancak gün içinde aşırı tüketilmesi mide ya da bağırsak denilmesine yol açar. Bu yüzden bir bardak elma suyu gün içinde yeterli olacaktır. 

- Kalsiyum maddesinin fazla olduğu besinler tüketilmesi kolon hücrelerini güçlendirir. İşlevselliğini artırarak hücrelerin tembelleşmesini önler.

- Ton balığı, uskumru, süt ve mısır gevreği gibi besinler tüketerek vücuttaki D vitamini eksikliği giderilmeye çalışılır.

erken teşhis kolon kanserinde doğal ilaçlarda destek verir

erken teşhis kolon kanserinde doğal ilaçlarda destek verir

KOLON TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Organik bir adet elma 

Organik yarım limon

Bir çay kaşığı zencefil tozu

Bir çay kaşığı deniz tuzu

Elmanın ve limonun suyunu iyice çıkartın. Bir kaba koyup içine zencefil ve deniz tuzunu koyup. Yarım bardak sıcak su ekleyin. Ocakta 5 dakika kaynatın. alıp 10 dakika bekleyip süzüp için. Sabah aç karna akşam yemeklerden 2 saat önce tüketin. 

Turna yemişinin faydaları nelerdir? Turna yemişi suyu ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Turna yemişinin faydaları nelerdir? Turna yemişi suyu ne işe yarar?
Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

BİR YORUM YAPIN 0