Aynaya baktığınızda ilk ne hissediyorsunuz? Aynaya baktığınızda ilk izlenim olarak kendinizi beğenmiyorsanız ve sürekli bir kusur buluyorsanız. Dikkat! Sizde dismorfofobi hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Peki dismorfofobi( Ayna hastalığı) nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için günümüzde giderek yaygınlaşan bu hastalığa dair bilinmeyenleri araştırdık.
Modern çağ hastalıkları arasında üst sıralara yerleşen dismorfofobi ruhsal sorunlarla ortaya çıkar. Fiziksel herhangi bir rahatsızlıkları olmamalarına rağmen sürekli bir yerlerinde kusur bulan kişilere dismorfofobi denir. Erken kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Dismorfofobi hastalarının çoğu estetiksel olarak kendilerinden nefret eder ve bunu değiştirmek isterler ancak değişime rağmen halen kendilerini beğenmezler. Çünkü zihinsel olarak beyin kendi vücudundan nefret etmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Kulağa çok ciddi bir sağlık sorunu gibi gelmezse de aslında erken müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aksi halde kişiyi intihara kadar sürükler. Olduğu gibi kabul etmeme kişinin nefret duygusunu üst düzeye çıkarmasıdır. Çevresindekiler her ne kadar kendisinde bir kusur bulmazsa da kişi kusurlu olduğunu düşündüğünden asosyal bir hal alır. Hastanın bu durumdan kurtulmasının temelinde bunu hastalık olarak kabul etmesi gerekir. Çünkü hasta tedavi sürecini alsa bile bunun ruhsal bir durum olduğunu kabul etmediği sürece kusurlu olduğunu hissetmeye devam eder. Bu rahatsızlığın temelinde öz güven eksikliği gelir. Uzman doktorlar bu durumun neyin tetiklediğini uzun süre fark edemezler.
DİSMORFOFOBİ HASTALIĞI NEDEN GÖRÜLÜR?
- Ergenlik sürecinde sıklıkla rastlanır. Nedeni ise bu dönemde hormonların değişimi gereği yaşanan fiziksel durumları kabul etmemek.
- Sosyal medyayı sık sık kullanan kişilerin herkesi kusursuz görmesi
- İlgi eksikliği yaşayan kişilerde
- Hormonal rahatsızlıkları olanlarda
- Çocukken yaşanan travmatik durumlarda
DİSMORFOFOBİ (AYAN HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Hasta sürekli aynaya bakar
- Kendi kusurlarını kendisi söylemesi
- Kimse ile konuşmama isteği
- Sürekli görünüşüne dair konuşması
- Heyecanlı, stresli ve endişeli ruh hallerini tekrarlaması
- Kendini hep başkalarıyla kıyaslaması
- Yüz hatlarında kusur bulma
- Abartılı makyaj yapma
- Kıyafet seçerken sürekli kararsız olma
- Zayıf olmalarına rağmen diyet yapmak istemesi
- Gün içerisinde sürekli bakım yapma isteği gibi durumlar hastalığın baş belirtileridir.
DİSMORFOFOBİ TEDAVİ YÖNTEMİ
Hastanın öncelikle bu durumun ruhsal bir süreç olduğunu ve tedavi olması gerektiğini kabullenmesi gerekir. Psikolojik süreci atlatmak için uzman doktor genellikle ilaç tedavisi uygular ve toplu terapilerle kişinin kendisi ile barışması amaçlanır. Bu durumun neyin tetiklediği anlaşıldıktan sonra tedavi ona göre şekillenir. Diğer psikolojik sorunlara zemin hazırladığından erken müdahale edilmelidir. Önemli olan durumlardan bir diğer ise çevre desteğidir. Kendisine zarar vermeden bu durum atlatılması için destek sağlanır.
BİR YORUM YAPIN 0