Uzun süre kırıldığı fark edilmeyen parmak kırılmasının neden olduğunu biliyor musunuz? Peki parmak kırılması belirtileri nelerdir? Kemik siteminde tutma ve kavrama gibi faaliyetlere yarayan parmaklar hakkında bilinmeyen bazı hastalıkları sizler için araştırdık. Haberin detayında parmak kırılmasına dair bilinmeyenleri bulabilirsiniz...
Parmaklar vücudun en hassas noktalarından biridir. Vitamin eksikliğine bağlı ortaya çıkan osteoporoz hastalığı ya da çevresel nedenlerden dolayı yaşanan parmak kırılması uzun süre fark edilmez. Bunların yanı sıra parmaklarını kullanarak iş yapan kişilerde de parmak kırılması yaşanır. Özellikle sporcu, elektrikli el aletlerini kullanan kişiler risk altında olanlardır. Parmak kırılması her ne kadar ağrıya neden olsa da kırık olup olmadığı hemen anlaşılmadığından geç olmadan bir uzmana görünmekte fayda var. Kırılma genellikle avuç içinin ve parmağın birleştiği kemiklerde yaşanır. Parmaklar hareket fonksiyonunda kavrama ve tutma işine yarar. Yani en sık kullanılan uzuvlar olduğundan sık sık kırılma ya da hasar alma oranı yüksektir. Parmak kırılması elde olduğu kadar ayakta da meydana gelebilir. Ancak nedenleri ve belirtileri aynıdır.
PARMAK KIRILMASI NEDENLERİ
- Düşme esnasında parmaklarla bir yere tutunurken
- Ağır bir yük kaldırırken
- Doğumsal kemik hastalıkları
- İlerleyen yaşa bağlı kemik hastalıkları
- Vitamin ve mineral eksikleri
PARMAK KIRILMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kırılmanın en belirgin belirtisi ağrıdır ve şişliktir
- Parmakta kızarma ve morarma
- Hareket ettirmede zorlama
- Uyuşukluk ve dokunurken oluşan hassasiyet
- Cilt renginde değişme
- Parmak kırılmasında ağrı genellikle etraftaki kemikleri de ağrıtır.
PARMAK KIRILMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Parmak kırılması ciddi bir tedavi gerektirir. Ufak bir kırımla bile parmak hareketlerini etkilediğinden hemen müdahale edilmelidir. Müdahale el ve ayaklara göre değişir. Röntgen çekilerek kırığın olduğu nokta tespit edilir. Daha sonra kırılmanın neden olduğu şekil bozukluğu için uygun bir yöntem seçilir. Parmak kırılmasında yaşanan kırılma diğer parmak tahtlarını da etkilediğinden ayak ya da el hareket edilmemesi için sabitleyici tedavi uygulanır. Hassas olan parmaklar yeniden kaynak yaptırılması diğer kemiklere oranla biraz zahmetli geçer. Çizi, vida, tek ve plaka ile kırık kemik olduğu alana sabitlenir. Ortalama 4 ya da 6 hafta sürer. Bu süreçte sadece ilaçlar değil aynı zamanda kişinin süt, yeşillik ve bol bol meyve tüketmesi gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0