Topuk dikeninin belirtileri nelerdir? Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda daha sık rastlanan topuk dikeni hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık. Yaşam kalitesini kötü etkileyen topuk dikeni ayak kemiğinden dolayı ortaya çıkar. Topuk dikeni neden olur? Topuk dikeninin belirtileri nelerdir? Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır? Topuk dikenine iyi gelen kürler hangileridir?

Sık yaşanan ayak hastalıklarından biri olan topuk dikeni, kemiklerdeki kalsiyumun kemiğin en al kısmında birikmesi ile ortaya çıkar. Bu sert çıkıntı ayağın fonksiyonunun bozar. Genellikle hastalar bıçak batması olarak tabir ettikleri topuz dikeni, tabanı sert ve uzun süre kullanılan ayakkabılardan dolayı yaşanır. Yumuşak dokuların, kasların ve plantar fasyanın kronik olarak gerilmesi buraya yapılan baskı ile yırtılmasından kaynaklı iltihap birikir. Kemik bu birikimle zivrilerek tabana basar. Bileği zorlayan topuk dikeni yürümeyi ve yere basmayı engeller. Kemikleri deformasyona uğratır. Bu hastalıkta erken tedavi oldukça önemlidir. Aksi hale uzuv kaybına bile neden olabilir. Hastalık genellikle uzun koşu ve atlama yapan sporcularda görülür. Topuk dikeni erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür.

Topuk dikenine iyi gelen eczanedeki kremler hangisi?İLİŞKİLİ HABERTopuk dikenine iyi gelen eczanedeki kremler hangisi?

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?

  • Ayaktaki sinirleri deforme edecek yürüyüş bozuklukları
  • Sert yüzeylere uzun süre basma 
  • Kemer desteksiz tabanları rahatsız edici ayakkabılar
  • - Ayaklara ve bileğine baskı yapacak kadar kilolu olma
  • Uzun süre ayakta kalma
  • Yanlış ayak egzersizleri yapma
  • Düz taban ya da topuk eğriliği gibi hastalıklar
  • Kalsiyumun vücutta düzensiz emilmesi 

TOPUK DİKENİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sabahları ayak tabanında ve bileğinde şiddetli ağrı,

Yürürken ayakta batma hissinin olması,

Topukta sıklıkla yanma şikayeti yaşanması,

Dizlere kadar kemiklerin ağrıması,

Yürümekte zorlanma,

Ayak bileğinde ödem gibi şişliklerin ortaya çıkması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Evde ayak bakımı nasıl yapılır? Topuk nasırlarını gideren yöntemler...İLİŞKİLİ HABEREvde ayak bakımı nasıl yapılır? Topuk nasırlarını gideren yöntemler...

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler kendini gösterdikten sonra bir ortopedi uzmanına başvurulur. Gözle görülebilir bir çıkıntı olmasına rağmen farklı bir durum olup olmadığına bakmak için uzman doktor röntgen çeker. Kemiğin sinirlere ciddi hasra vermesinden dolayı yaşanan his kaybını yeniden yerine getirilmesi için nöral terapi yapılır. Bu terapide sinir ağının incelmiş alanlarına lokal anestetik enjeksiyonlar yapılır. Daha sonra hasarlı dokuları iyileştirmek için proliferant solisyon enjekte edilir. Son olarak fizik tedavi ile süreç sonlandırılır.

topuk dikeni tedavi yöntemleri

topuk dikeni tedavi yöntemleri

TOPUK DİKENİNE İYİ GELEN KÜRLER 

  • Sülfat bakımından zengin olan epsom tuzu, topuk dikenindeki iltihaplanmayı azaltmada etkilidir. Bir kova sıcak suya epsom tuzu ekleyin. İçerisine ayaklarınızı koyup masaj yapınız. Bu uygulamayı her gün 1 saat yapınız.
     
  • Biberiye ve lavanta gibi iki antioksidan bakımından zengin yağ topuk dikeninin neden olduğu ağrıyı azaltır. Topuğun olduğu kısma masaj yaparak yağları uygulayabilirsiniz.
     
  • Kalsiyumun topukta birikmemesi için etkili olan elma sirkesini ılık bir suya ekleyiniz. Hazırladığınız karışıma temiz bir havlu batırıp topuk dikenin olduğu bölgeye koyun ve bekleyin her 10 dakikada bir değiştiriniz.
     
  • Karbonattın antiinflamatuar etkisi sayesinde topuk dikenin ağrısı azaltılabilir. Bir tatlı kaşığı karbonat ile yarım tatlı kaşığı ılık suyu karıştırın topuk dikenin olduğu yere masaj yaparak sürün. 
     
  • 2 yemek kaşığı siyah üzüm ile iki yemek kaşığı acı pul biberi bir havanda iyice eziniz. Karışıma biraz zeytin yağı ekleyip gece yatmadan ayağınıza sürüp gazlı bezle kapatınız. Her gece bu uygulamayı yapabilirsiniz. 

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Topuk dikeni tedavisi sırasında tabanı yumuşak ayakkabı ya da terlikler tercih edilmelidir. 

Topuz dikeni tedavi sürecinde ilk önce cerrahi yöntem önerilse de aşamalı olan tedavinin uygulanması daha sağlıklıdır.

Ağırının artığı noktaya ağrı kesici yapılmalıdır.

Bu süreçte beslenmeye dikkat edilmelidir.

Kilolu bir kişide çıkan topuk dikeni için kişinin tedavi sürecinde kilo vermesi de gerekir. Çünkü vücut ağırlığı artıkça topuk dikeninin iyileşme olasılığı azalır.

Masaj ve buz kompresi yapılarak da ağrının şiddeti azaltılabilir. Ayrıca yürürken topuğun yerle teması aza indirgenmelidir. 

Bal ve tarçın karışımı ne işe yarar? Her gün bir kaşık tarçın ve bal karışımı tüketirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Bal ve tarçın karışımı ne işe yarar? Her gün bir kaşık tarçın ve bal karışımı tüketirseniz...

BİR YORUM YAPIN 6

a.d 3 yıl önce

Arkadaşlar içtiğiniz maden suyu şişesini yere ayağınızın altına koyun.Çukur yerinden topuğunuzun bitimine kadar ayağınızın altında orta sertlikte bastırarak yuvarlayın. Her akşam 15-20 dakika yapın bir müddet sonra çünkü kişiden kişiye değişiyor ağrıların azaldığını ve yokolduğunu göreceksiniz. En az 15-20 gün yapın.

hamza 4 yıl önce

bal ve viks karşımı ( bir kaşık bal ve çay kaşığı viks) karıştırıp iyice bulamaç haline getirdikten sonra topuğa sürüp üzerini streç filmle kaplayıp sabaha kadar bekletin. 4-5 gün sonra 2 hafta ara ve tekrar.

Toplam 5 beğeni

ahmet 4 yıl önce

giymesinler topuklu

Toplam 2 beğeni

Nese 4 yıl önce

Ben hiç topuklu giymem kilolu da değilim ama benim iki ayağında da var

Toplam 1 Beğeni

Nermin 5 yıl önce

Topuk dikeninden çok çektim, doktora gittim bana hareketler verdi hareketleri dikkatle yaptım ve namaz da secde hahinde ayak parmaklarımızın olması gereken şkli var onu tam hakkıyla yapınca ALLAHA şükür topuk dikeninden kurtuldum. Sadece secde deki ayak şekline dikkat edip hakkıyla yapınca,çok şükür namazın hikmetide çıkıyor ortaya.kim bilir daha ne faydaları var bilmiyoruz

Toplam 20 beğeni

Simal 4 yıl önce

Hangi hareketler verildi acaba

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun