İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındıran kırmızı biber, gözden cilt sağlığına kadar vücudu destekleyen güçlü bir besindir. Sıklıkla közlenerek tüketimi tercih edilen kırmızı biber hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Şifalı besinler arasında ilk sırada yer alan kırmızı biber, aynı zamanda sindirimi düzenler. Kapra kırmızı biberinin faydaları nelerdir?
Patlıcan ailesine mensup kırmızı biberin asıl vatanı Güney ve Orta Amerika'dır. Burada kırmızı bibere, yıllık biber derler. Nedeni ise; bitkisinin bir yılda yetişmesinden dolayıdır. Sıcak ve kuru iklimlerde yetişen ve çokça güneş ışını isteyen kırmızı biber tam bir D vitamini deposudur. Güneşten aldığı tüm yararlı ışınları depolayan kırmızı biberin acısının düşürülmesi için közlenir. Ancak közlenmesine rağmen özelliği kaybetmeyen kırmızı biber yoğurt ile beraber tüketildiğinde yemek borusu gibi ciddi kanser hastalıklarını önler. Bunun yanı sıra mide ekşimesine hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelir. İçerdiği kapsaisin maddesi ona acı özelliğini verir. Bu madde ateşe maruz kaldığında etkisi azalır. Ayrıca direk tüketildiğinde ciddi bir yanma hissine sebep olur. Yetiştirilme kültüründe bazı yörelerde acısız bir şekilde yetiştirilir.
KIRMIZI KAPYA BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?
- Yapılan araştırmalarda içerdiği maddelerin kanserli hücrelerin oluşumunu önlediği tespit edilmiştir. Vücutta bazı nedenlerden dolayı mutasyona uğramaya meyilli hücrelerin yapısını koruyan kırmızı biber, bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur.
- Antioksidan bakımından zengin olan kırmızı biber, kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterol seviyesini düşürür. Hızlanan kan dolaşımı tansiyonun yaşanmasını önleyerek felç dibi ciddi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.
- Yüksek bir lif kaynağı olduğundan sindirimin sağlıklı bir şekilde çalışmasında yardımcı olur. Bağırsakları temizleyerek kabızlığın yaşanma riskini azaltır. Ayrıca prostat kanserini önler. Yapılan bazı çalışmalarda mide asidini dengeleyerek ülserin yaşanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.
- Hormonların çalışmasını destekleyerek, stres ve uykusuzluk gibi problemlerin yaşanmasını önler.
- Vücuttan biriken yağı enerjiye çevirerek kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurtla tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir.
- Kemik ve kes ağrıları için birebir fayda sağlayan besinler arasında yer alır. Kalsiyum bakımından zengin olduğundan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi veya romatizma gibi hastalıkları önler.
- A vitamini bakımından zengin olan kırmızı biber, göz sağlığı içinde ideal besinler arasındadır. Görme kaybına neden olan sarı noktanın sağlığını korur.
- Mevsim geçişlerinde yaşanan üst solunum yolları hastalıklarının tahrip ettiği boğaz ve sinüs yollarının onarılmasında etkili olan kırmızı biber, bronşları açarak solumun yollarının daha sağlıklı çalışmasını destekler.
- B kompleksi bakımından zengin olan kırmızı biber beyin içinde mucize bir besindir, Unutkanlık ve konsantre eksikliği gibi gelişim çağından başlayan hastalıkları önler.
- Vücudun günlük ihtiyacı olan E vitaminin yüzde 50'sini karşılar. Bu sayede cildin yenilenmesinde yardımcı olur. Virüs ve mikropların oluşumunu önlediğinden sivilce ve akne oluşma ihtimalini düşürür.
mehmet 3 yıl önce
sayın yönetici biz bu ürünün yetiştiricisiyiz kapra değil kapya olacak bilginize ayrıca konu öneminden dolayı teşekkürler
Trakyali 2 yıl önce
Düzgün yazmayı becerebilen çok az
kemal 4 yıl önce
dün aldım kilosu 2 tl bir ürün bir yılda bu kadar mı değer kaybeder.
vatandas 5 yıl önce
Gecen hafta kilosu 20 ( YİRMİ ) tl idi.. Kaliteli süzme yoğurt 11-13 tl arasında..
hüseyin 5 yıl önce
antepliyim sarımsaklı yoğurtla sık bi şekilde en az ayda 2 sefer yapar yerdim damar tıkanıklığından anju oldum
Turan Bozkurt 5 yıl önce
sadece acı olanı mı bu faydaları sağlar...??? Pazarlarda satılanlar tamamen acı olmayan türden...!
osmanlı 5 yıl önce
kırmızı olanını yede hangisini yersen.Acı olan midedeki yarayı iyileştirir.Metobolizmayı çalıştırır yağ yakar.