Uzun günlere denk gelen Ramazan ayını nasıl sağlıklı geçireceğinizi biliyor musunuz? İftar ve sahurda ne yenmesi gerekir ya da neler tüketilmemesi lazım? Vücudumuzu oruç tutmaya nasıl alıştırmalıyız? İşte tüm bu soruların yanıtını İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay verdi.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu. İftar ve sahurlarda nelerden uzak durulmalı neler tüketilmeli gerektiğini açıklayan Karatay, ezberleri bozacak önerilere de imza attı. Uzun süreli açlık ve susuzluk yaşamamak için Karatay, sahurda özellikle sıvı gıdaların tüketilmesinin artırılmasının altını çizdi.
Ayrıca halsizlik ve baş ağrısına neden olabilecek karbonhidratlı besinler konusunda da uyaran Karatay, İftar sonrası sahura kadar günlük su ihtiyacı olan 2,5 litrenin tamamlanmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi. Karatay ayrıca Ramazana günler kala vücudun oruç tutmaya hazır olması gerektiğini bunun içinde öğün sayısının azaltılmasını tavsiye etti.
Oruç süresindeki baş ağrısının nedenin açlık değil susuzluk olduğu söyleyen Karatay, ara öğün olarak mutlaka meyve tüketilerek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Karatay, ayrıca İbn-i Sina'nın "İki öğün sağlıklıdır, üçüncü öğün hastalıktır" sözünü hatırlatarak mide sorunlarının yaşanmaması ve bağırsakların rahatlatılması için iftarda kahve ve zeytin yağı tüketilmesini önerdi.
SAHUR İÇİN EN İDEAL BESİN...
Oruç açarken gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini, sahurda ise tuzlu yiyeceklerin kesinlikle olmaması gerektiğini belirtti. Karatay orucun insan sağlığı için faydaları bir dönem olduğunu özellikle sindirim yollarını temizlenmesine ve vücudun dinlemesini sağladığını vurguladı. Bu yüzden iftarlarda çok fazla besin yükleyerek şok etkisine neden olup sağlığın bozulmaması tavsiye etti. Karatay sahur için en ideal besinin "Sahurda omlet yenebilir. Yumurta çok önemli ama köy yumurtası olacak" olduğunu söyledi.
realite 5 yıl önce
kahve bana dokunuyor ne yapcaz o zaman
NİYAZİ KARACA 5 yıl önce
Hocam yaş 55, orucun nasıl tutulacağını azçok biliyoruz. Biz iftardan sonra terevif namazına zor yetişiyoruz, siz kahve içmekten bahsediyorsunuz. Reçete ile oruç tutacak değiliz, vatandaşın kafasını karıştırmayın.
Yasin 5 yıl önce
Gittiği namazın adını bile öğrenemeyenler acaba o dinin kendisinden ne istediğini öğrenebilir mi?
babacan 5 yıl önce
tamam sen 55 yaşındasın da 20 yaşındaki bir genç de bırak senin gibi dengesiz beslenmesin. öğrensin ne faydalı ne faydasız. dünya senin etrafında dönmüyor ustad
ali haydar bektaşi 5 yıl önce
Canan Karatay bu kadar uzun yaşamanın sırrını da anlatabilir mi? 88 yaşında hala hekimlik yapıyor ve şifa dağıtıyor