Yaz aylarının gelmesi ile artan kene vakaları konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. Kene ısırması ile ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı ülkemiz ciddi tedbirler alıyor.
Kırsal alanlarda fazla olan kene ısırmalarından dolayı yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı gerekli tedbirler alınmadığında ölümle bile sonuçlanabiliyor. Ancak bu tehlikeli hastalık konusunda ülkemiz oldukça gelişmiştir. Diğer yıllara oranla ölüm oranlarının azaldığı bu hastalığa karşı geliştirilen aşılar hayat kurtarma olasılığını artırıyor. Hastalıktan kurtulmanın en iyi yolu ise kişisel korumadır.
İŞTE UZMANLARDAN KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞINA KARŞI UYARILAR
- Yeşil ve hayvanların çok olduğu alanlara giderken uzun ve vücudu kaplayan kıyafetler tercih edilmelidir. Aynı zamanda açık renkli kıyafetler tercih ederek kenenin olup olmadığı gözle görülür olmalıdır.
- Kenenin vücutta sevdiği bölgeler; kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası yerlerdir. Buralar eve gelirken mutlaka kontrol edilmelidir.
- Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
- Vücuda kenenin girdiği yere elle kesinlikle müdahale edilmemelidir. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Bunun için hemen bir uzmana danışılmalıdır.
- Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
- Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini eldiven, önlük ve maske almalıdır.
- Kene tutunan kişiler, 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.
BİR YORUM YAPIN 0