Ramazan ayı sonrasının ilk günü olan bayramda besin tüketimi konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. Bir ay boyuncu aynı yeme alışkanlığına sahip vücuda birden yüklenildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu ağız dişten tutunda şeker hastalığına kadar birçok rahatsızlığa zemin hazırlayan bir süreçtir. Peki bayramın ilk günü nasıl beslenilmelidir? Bayramda bu hatalara düşmeyin...
Ramazan sonrası dini bir gelenek olan bayramda, baklavalar yapılır, özel yemekler hazırlanır ve şekerler alınır. Akraba ve yakınlar ziyaret edilir. Bu sürede de Ramazan sonrası ilk kez gün içerisinde yemek tüketilir. Bu noktada uzmanlar ciddi uyarıda bulunuyor. Uzun süredir vücudun açlığa alışmasından sonra yaşanan bu günde yemek yerken daha dikkatli ve sakin olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar aksi halde yavaş çalışmaya başlamış organ ve vücut sisteminde çöküş meydana gelir. Özellikle yağ oranı fazla kızartma, baklava ve böreklerden uzak durulmasını tavsiye edilir. Susuzluğa alışmış damarların birden yağ maddeleri ile karşılaşması ile damar tıkanıklığının yaşanma olasılığı artar. Ayrıca aşırı çikolata tüketimi kalp ritim bozukluğu, ishal ya da tam tersi kabızlığa neden olabilir. Bunun yanı sıra kan basıncını ve şeker düzeyini artırarak yüksek tansiyonun yaşanma riskini artırır. Kronik hastaların Ramazan boyunca dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar bayramın ilk günü konusunda da uyarıda bulunuyor.
Memorial Kayseri Hastanesi İç hastalıkları Bölümün'den Uzman Doktor Muharrem İngeç, bayramın ilk günü nasıl beslenmesi konusunda şu önerilerde bulundu:
BAYRAMIN İLK GÜNÜ NASIL BESLENİLMELİDİR?
- Uzun süre gündüz yemek tüketmeye alışık olmayan mideyi rahatsız etmemek için güne hafif ve yağ oranı düşük bir kahvaltı ile başlanılması gerekir. Kahvaltıda çay yerine taze sıkılmış meyve suyu, domates, salatalık, beyaz peynir, zeytin ve yeşillik gibi besinlerin yanı sıra özellikle çiğ biber tüketilmesi öneriliyor.
- Ramazan sonrası yemek yeme isteği aynı seviyede tutulmalı, az beslenmeli ama doyurucu besinler tüketilmelidir. Aksi halde birden tüketilen sağlıksız besinler vücudun yağ biriktirmesine neden olur. Bunun için öncelikle metabolizmayı ve sindirimi düzenlemek için bol lifli ve sıvı besinleri gün boyu almaya dikkat etmekte fayda var.
- Fazla tüketilen besin, vücudun komplikasyonlarını bozar. Hazımsızlığa, gaza, ağrılara, mide bulantısına ve yorgunluğa sebep olur. Bayramda özellikle işlemmiş gıdadan uzak durarak meyve tüketimini artırılmalıdır. Az ve sık sık beslenilmelidir.
- Kahvaltı sofrasından uyuyana kadar su tüketimi ihmal edilmemelidir. 2.5 ve 3 litre arası vücudun ihtiyacı sağlanmalıdır. Ancak tek seferde bu miktar hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden gün içerisinde azar azar tüketilmeli.
- Bazı besinler kan şekerini birden artırabilir. Bunların başında da baklava ve hazır şekerler geliyor. Şeker oranı yüksek bu besinler kötü kolesterolün artışına neden olur. Kalp krizinin yaşanma olasılığı artar. Kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin uzmanlarına danışmadan bu gibi besinleri tüketimini artırmaması gerekir. Ayrıca bozulan uyku düzenini düzletmek için de gün içerisinde ayran içilmesinde fayda var.
- Bol bol ceviz, fındık ve fıstık tüketerek vücudun mekanizması yorulmadan enerjisi yükseltilebilir.
BİR YORUM YAPIN 0