Akdeniz ikliminde yetişen ve yüzyıllardır çorbası yapılan tırşik otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar? Sizler için Andırın otu olarak da bilinen tırşik hakkında bilinmeyenleri araştırdık. Haşlanarak tüketilmesi gereken tırşik otuna dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
Kürtçe kökenli bir kelime olan tırşik acımsı anlamına gelir. Güneydoğu Anadolu yörelerinde türlü yemeğine denilen kelimedir. Ancak Akdeniz de yetişen tırşik ise farklıdır. Kasım ve Mart aylarında yetişe gürleşen bir ot türüdür. Bazı yörelerde tırşike, andırın otu da denir. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın yöresel çorbasının ham maddesi olan tırşik otu, haşlanarak tüketilmesi gerek aksi halde zehirlenmeye bile neden olabilir. Özellikle bağırsak ve mide ağrıları sırasında hastaya yapılan mucize bir çorbası vardır. Tırşik otundan yapılan bu çorba bağırsak kurtlarını dökmede fayda sağlar. İçeriğinde saponin ve alkaloid maddeleri barındıran tırşik otu, taze tüketildiğinde zehirlidir. Güçlü bir enfeksiyon çözücüdür.
TIRŞİK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?TIRŞİK OTU ÇORBASI NE İŞE YARAR?
- Antioksidan bakımından güçlü olduğundan bütün vücudu temizlemede etkilidir. Bu yüzden çorbası sık sık tüketilir. Bağışıklığı mikroplara karşı güçlendirir. Ayrıca bu özelliği sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu da önler.
- Özellikle sindirimi kontrol ederek bağırsak ve mideyi temizler. Besin atıklarının birikmesini önler. Çok tüketildiğinde ishale neden olduğundan haftada 3 kez tüketilmesi önerilir.
- Vücutta en çok iltihabın biriktiği yerler kemik ve böbreklerdir. Buralardaki iltihaba neden olan deformasyonları engeller. İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerde taş ve kum oluşumunun önüne geçer. Kemik ve kaslardaki ürik asidi dengeleyerek de kemik erimesi ve kas ağrılarının önüne geçer.
- Yüksek lif sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Vücuttaki birikmiş yağ yakımını sağlar. Kilo vermek isteyenler için ideal bir çorbadır. Kademeli olarak kan basıncını ve şekerini dengelediğinden şeker ve gut hastalığının yaşanmasını engeller.
TIRŞİK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Tırşik otunu 3 kerelik kaynamadan geçecek şekilde kaynatın. Daha sonra suyundan süzüp kuşbaşı doğrayın. Bir tencereye bir kaşık tereyağı atıp eritin. Daha sonra iki kaşık un ekleyin. yarım sarımsağı ve yarım baş soğanı rendeleyip içine atın. En son tırşik otunu ekleyip sıcak suyu ekledikçe karıştırın. İçerisine tuz, nane, kırmızı biber ve bir çay kaşığı limon tozu atın. İyice piştikten sonra servise sunabilirsiniz. Dileyen kavurma esansında iki kaşık yoğurt ekleyebilir.
TIRŞİK OTUNUN ZARARI NEDİR?
Çıplak elle toplandığında şiddetli kaşınma ve yanmaya neden olur. Uzun süre sonra su kabarcıklarına yol açabilir. Oldukça zehirli olduğundan eldivenle toplanması tavsiye edilir. Ayırca çiğ tüketilmesi tavsiye edilmez. Pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilen tırşik otu, aşırı tüketildiğinde mide yanması ve ishale neden olur. Kronik rahatsızlıkları olanların uzmanlarına danışmadan tüketmemesi tavsiye edilir.
Hasan 1 yıl önce
Mayalanan versiyonu var. Annemler yapar. Osmaniye'de bolca yapılır. Bu mayasız anlatılan tarifi boşverin :) Osmaniye de tırşık (mayalanan versiyonu) yapan içen hiç kimsede bağırsak kanseri görülmedi şimdiye kadar. Nerden mi biliyorum akrabalarım hep doktor onlar sayesinde biliyorum. Özellikle soruyorlar kanser olanlara
Fatma 3 yıl önce
Biz ankaradayız mancar deriz ekşi pestil ile komposto tarzı yaparız
Samsun 3 yıl önce
Bizde fünük denir.ekşi pisirip yemegini yaparlar bi çeşit pancar yemeği
Iğdır 3 yıl önce
Sanıldığı gibi zehirli değil. Biz tazesini tuzlayıp öyle yeriz. Kurutup çorbada yaparız.
Coşkun birinci 3 yıl önce
Ben Trabzonluyum bizde ku Hayda derler buralarda yemeği yapılmaz duymadım Sadece eskiden kökü patates gibi pişirilip yenir miş
Coşkun birinci 3 yıl önce
Ben Trabzonluyum bizde ku Hayda derler buralarda yemeği yapılmaz duymadım Sadece eskiden kökü patates gibi pişirilip yenir miş
Ağrı 4 yıl önce
Bizim burda kurutulup genellikle kışın tüketilir