Kalbin kanı etkili dağıtmamasına neden olan hastalık konjestif kalp yetmezliğidir. Kalbin yeteri miktarda kanı pompalayamamasının hastalığa neden olabileceğini biliyor musunuz? Peki konjestif kalp yetmezliği nedir? Konjestif kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Sizler için çeşitli hastalıklara neden olan konjestif kalp rahatsızlığı hakkında merak edilenleri araştırdık.
Anne karnında itibaren yaşam belirtisi olan kalp atışları, vücudun sağlıkla geliştiği anlamına gelir. Diğer organlar damarlar kalp etrafında işlevselliklerini artırır. Kalp vücuttaki kan akımını sağlar. Bu akım sayesinde beyin gelişimi bile etkilenir. Vücudun fiziksel aktivitesi artıkça kalbin atış hızı da artar. Bu yüzden vücuttaki en güçlü kaslar kalpte bulunur. Ancak kalp kaslarının çeşitli sebeplerden ötürü zayıflaması ile kalbin kanı alıp pompalayamamasına neden olur. Buna da konjestif kalp yetmezliği nedir. Hastalık hemen hemen herkes de görülme ihtimali yüksektir. Konjestif kalp yetmezliğine neden olan temel etken koroner kalp hastalığıdır. Bu hastalıkta sağlıksız beslenme, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, fiziksel hareketsizlik, sigara, yüksek tansiyon ve dengesiz kilo alımı neden olur. İleri yaşlarda sıkça rastlanan bir hastalık olan kalp yetmezliğinde kalp yeteri kanı pompalamadığında el ve ayaklarda şişme görülür.
KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
- Kandaki artan basınç kalbin daha hızlı atmasına bu da kasların çabuk yorulmasına yıpranmasına neden olur. Bu durum genellikle yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkar.
- Kalbin kapaklarında yaşanan her hangi bir deforme kalbin kanı geri pompalamasına sebebiyet verir.
- Doğum sırasında meydana gelen kusurlu kalpten dolayı kalp yetmezliğinin yaşanma ihtimali artar.
- Vücudun genelindeki kaslarda kalınlaşma, büyüme ve sertleşme gibi yapısal değişiklikler de neden olur.
- Vücudun enfeksiyon kapması nedeniyle de yaşanan kalp kası iltihabı da zemin hazırlayan bir diğer nedendir.
- Aynı zamanda kişide anemi, enfeksiyon, böbrek yetmezliği ve akciğer hastalıklarının da bulunması kalp yetmezliğine davetiye çıkarır.
KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kalp atışlarında dengesizlik
- Azalan iştaha rağmen kilo alma
- Göğüste ve sol kolda uyuşma
- Vücudun hızla yağ biriktirmesi
- Boğazda sürekli kuruluk öksürme buna bağlı ağrılar
- Sindirim sisteminin yeterli çalışmamasından ötürü kabızlığın artması
- Yemek sonrası karında hazımsızlık ve şişkinlik yaşanmasına artış
- El ve ayaklarda ödem birikmesi
- Vücut hareketlerinde azalma
- Fiziksel hareketler sonrası artan yorgunluk gibi durumlar kalp yetmezliği belirtilerindendir.
KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Öncelikle hastalığa neden olan durumlar tespit edilir. Altta yatan hastalıkların tedavisi ile berbaer kalbin kasları güçlendirici ilaç tedavisi uygulanır. İleri olan kişilerde kalp pili yerleştirilerek atışlar kontrol altına alınır. Hastalık kalp kapaklarından kaynaklı yaşanıyorsa kapakların değişmesi için cerrahi müdahalede bulunulur. Ayrıca kalbin damarları kontrol edilir. Sodyum kan akışını hızlandırdığından sodyum ve su miktarları dengelenmeye çalışılır. En son müdahalesi ise kalp naklidir.
KALBİNİZİ KORUMAK İÇİN İSE;
En sık ölüm nedenleri kalp hastalıklarından ortaya çıkar. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan Coşkun Turan kalp sağlığını koruyan temel maddeleri saydı;
- Gece uykusu kalp sağlığını oldukça olumlu etkiler.
- Ruhsal sorunlar aşırı stres gibi durumlarda mutlaka rahatlama çalışmaları yapılmalı gerekirse de destek alınmalıdır.
- Kötü alışkanlıklardan uzak durarak yeşillik ve kırmızı et tüketimi sağlanmalı.
- Diyetle vücudun yağlarını yakmak yerine düzenli yürüyüş ve sağlıklı beslenilmeli.
- Besinleri kalori miktarlarına göre değil sindirimi nasıl etkilediğine dikkat edilerek tüketilmesi kalp sağlığını olumlu etkiler.
BİR YORUM YAPIN 0