Nadiren ya da sık görülen kemik, kas ve eklem hastalıklarının geneli olan romatizmal hastalıklar hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Nedeni tam olarak bilinmeyen ama hastanın hayatını kabusa çeviren ağrılara neden olan hastalar, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Peki romatizmal hastalıklar nelerdir? Romatizmal hastalıkların belirtileri nelerdir? Haberin detayında romatizmal hastalıklara dair her şeyi bulabilirsiniz.
Kemik, kas ve eklemlerde sıklıkla rastlanan yangısal hastalıkların tümüne romatizmal denir. Çok çeşide neden olan romatizmal hastalıkların bazıları nadiren bazıları ise sık sık rastlanır. Nedeni tam olarak bilinmezse de genetik, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerin zemin hazırladığı düşünülür. Bunun aynı sıra günümüzde bu hastalıkların artmasındaki en temel neden beslenme alışkanlığı olduğu düşünülür. Şiddetli ağrılara hatta ilerisinde uzuv kaybına bile neden olabilir.
ROMATİZMAL HASTALIKLAR NELERDİR?
ROMATOİD ARTRİT
Hemen hemen bütün dokuları etkileyebilen iki eklem arasında biriken iltihaplanmalar nedeniyle yaşanan hastalığa romatoid artrit denir. Bu hastalık zamanında müdahale edilmediğinde sakatlıklarla sonuçlanabilir. Halsizlikle başlayan belirtiler zamanla yerini ateş ve eklem ağrılarına bırakır. İleri boyuttaki belirtilerde ise eklemden dışa doğru şişkinlik, uykudan uyanıldığında tüm kemiklerde kasılma ve el yada ayak gibi bölgelerde simetri bozukluğu yaşanır. Romatoid artritte genelikle deri altı nodülleri de görülebilir. Hastalığın en ileri boyutu ise kalp zarındaki iltihaplanmadır. Hastalığın temelinde her ne kadar ilaç tedavi uygulansa da bununla beraber sağlıklı beslenme yürüyüş ve fiziki tedavi de gerekebilir.
EKLEM ROMATİZMASI - KİREÇLENME (OSTEORTRİT)
Yaşlı insanlarda daha sık görülen bu rahatsızlık eklemlerde hassasiyet, motor hareketlerinde de yavaşlama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kıkırdaklarda biten kalsiyumun sürtünme sonucu kemik ve kaslardaki yapıyı inceltmesidir. Hastalık genelikle kalça, diz, el ve omurga gibi alanlarda daha sık rastlanır. Osteortrit tedavide geriye dönüş yoktur. Ancak ağrıları azaltmak için ilaç tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda ise hasar almış alanlara platin yerleştirerek güçlendiremeye çalışılır.
ANKİLOZAN SPONDİLİT
Kalça kemiğinden başlayıp omurgaya kadar ilerleyen hareket kısıtlamasına neden olur. Sebebi çok bilinmezse de kronik bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Belden omuzlara kadar artan ağrılar için genellikle gevşetici ilaçlar kullanılır. Bunun dışında da doğal olarak lahana kürü ya da sıcak kompres uygulanabilir. Hastalığın semptomları arasında ateş, yorgunluk ve kilo kaybı gibi bulgulara rastlanır.
SİSTEMİK LUPUS ERİTMATOZUS(SLE)
Otoimmün hastalık olan sistemik lupus, hormonal bozukluk ve genetiksel yakınlıktan kaynaklı yaşanır. Vücut ısısında aniden yükselme bunun akabinde de şiddetli kemik kas ağrıları yaşanır. Kişi güneşe maruz kaldığında cildinde döküntü gibi bulgulara rastlanır. Kadınlarda daha sık görülen hastalık, bu hastalık daha çok kalbi, akciğeri, sindirim sistemlerini olumsuz etkiler. Genç yaşta görülme olasılığı daha yüksektir.
YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI (FİBROMİYALJİ)
Bilim dilinde hastalığa kronik ağrı ve yorgunluk sendromu denir. Gece uyuma zorluğu yaşayan hastalar sabahları eklem ağrılarıyla uyanır. Bu hastalıkta diğerleri gibi kadınlarda daha sık rastlanır. Hastalarda ruhsal bozukluklar görülür. Bu hastalık genellikle mükemmeliyetçi ve hassas kişilerde yaşanma olasılığı daha yüksektir. Göğüs ağrısı, nefes alırken tıkanma ve kulak çınlaması gibi belirtilere de rastlanabilir. Sindirim sorunu hastalığın akabinde ortaya çıkar. İlaç, fizik ve doğal tedavilerle iyileştirilmeye çalışılır.
BEHÇET HASTALIĞI
Genital yerlerde yaraların oluşması ile kendini gösterir. Hastalık genetik ve çevresel faktörlerden dolayı yaşanır. İki cinste de eşit olarak ortaya çıkar. Behçet hastalığı yoğun iltihaplanma sonucu yaşandığı için eklemlerde romatizmal hastalıkların yaşanmasına davetiye çıkarır. Toplar damarlarda pıhtılaşmanın artmasına da neden olan behçet hastalığı, kronik bir hastalıktır.
GUT HASTALIĞI
Gut hastalığı metabolizmada sıkıntı varmış gibi görünse de eklemlerde ödeme neden olduğundan romatizmal hastalıklar içerisine de girer. Vücuttaki asit ve toksinler mesaneden idrar yoluyla atılır. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı özellikle sağlıksız beslenme ve vücutta yeteri antioksidan olmamasından kaynaklı bu asitler vücutta birikir. Bu duruma genellikle hayvansal gıdalar yol açar. Bu birikim gut hastalığına zemin hazırlar. Bölgesel şişliklerin beraberinde ödemlerle kişi obez hastası gibi görünür.
ROMATİZMAL HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Eklemlerde şişlik ve ağrı
- Motor hareketlerinde aksaklık
- Göz içinde sıvı kaybı, kızarma ve şişlik
- Parmak uçlarında üşüme ve açık renklilik
- Nedensiz çıkan ateşlenme
- Kanın çabuk pıhtılaşması ve damarları tıkaması
- Yavaşlayan metabolizma nedeniyle sindirim hastalıklarında artış
- Tuvalete çıkmada azalma
- Ciltte sertleşme ve kuruluğa bağlı dökülme
- Güneş ışınlarının seviyesinin düşük olmasına rağmen hassasiyetlik
- Sinir sistemindeki bozukluğa bağlı gelişen ruhsal hastalıklardaki artış gibi durumlar bu hastalıkların genel belirtileri arasında yer alır.
BİR YORUM YAPIN 0