Lepra adındaki virüsün neden olduğu cüzzam hastalığının ne olduğunu biliyor musunuz? Sinir sistemin, bağışıklığa ve cilde kadar birçok alanda hasara neden olan cüzzam hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Uzuv kaybına neden olan cüzzam oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Peki cüzzam hastalığı nedir? Cüzzam hastalığının belirtileri nelerdir? Bulaşıcı mıdır?
1873 yılında Norveçli bilim insanı Gerhard Armauer Hansen, tarafından cüzzam hastalığının nedeni bulunmuştur. Verem hastalığa neden olan virüsün bir çeşidi olan lepranın sinir hücrelerine, bağışıklığa ve cilt hücrelerine yerleşmesiyle ortaya çıkar. İnsan vücudunun doğasında bulunan bu virüsün aslında deforme olmasıyla ciddi hasara neden olabilecek duruma gelir. Mikroskopik ortamda incelenen virüse insan dışında farklı bir canlıda rastlanmamıştır. Eski çağlarda miskin hastalığı olarak kabul edilen rahatsızlık bulaşıcıdır. Halk arasında cüzzamlı kişiler dışlanmışlardır. Nedeni ise bulaşıcı olmasıdır. Ancak insandan insana henüz hangi nedenlerle bulaştığı tespit edilmemiştir.
Yapılan araştırmalarda cüzzamlı bir anneden bebeğe sütten geçtiği görülmüştür. Virüsün kuluç dönemi 70 gündür. Eski yıllara oranla tespit edilip tedavi edilmesi günümüzde çok kolaydır. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis önemlidir. Hastalığın ileri boyutu ölümdür. Ancak aşaması bile kişinin yaşam kalitesini düşürür. Uzuv kaybına neden olur. Kemik ve kasların yanı sıra beyinsel hastalıklara davetiye çıkarır.
KAÇ ÇEŞİT CÜZZAM HASTALIĞI VARDIR?
LEPRAMATÜZ TİP CÜZZAM
- En şiddetli tipidir. Çok fazla sayıda virüs etkinlik gösterir. Burun, damak, göz kapakları, ses telleri, parmaklarda ciddi hasarlar yaratır. Ayrıca karaciğerin iflasına neden olur. Tedavisi en zor olan hastalıktır.
TÜBERKÜLOİT TİP CÜZZAM
- Bu türü sinir sistemini çökertir. Yüz felcine neden olur. Pençeli el görünümüne neden olur. Kasları etkesizleştirerek motor hareketlerini kısıtlar. Sinirler tamamen çalışmadığından kişinin ağrı eşiği de ortadan kalkar. Yani duygu hissetmez.
BORDERLİNE TİP CÜZZAM
- İlk iki cüzzam çeşidinin ortasıdır. Belirtiler hangi yöne giderse hastalık ona göre şekilleniyor.
İNDETERMİNE TİP CÜZZAM
- Ciltte leke olarak ortaya çıkar. His bozukluğunun yanı sıra ruhsal bozukluğu da beraberinde getirir.
545465465465465
CÜZZAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sinir hücrelerini tahrip eder.
Burnun yapısını içe çökertir.
İnce dokularda yaralar oluşur.
Kas güçsüzlüğü kol ve bacaklarda his kaybı meydana gelir.
Vücudun çeşitli yerlerinde eksiklik oluşur.
Cilt renginde ton farklılığı yaşanır.
Böbrek yetmezliği
Beyinsel hasarlar (unutkanlık)
El parmaklarında çökme gibi belirtilerle kendini gösterir.
CÜZZAMIN TEDAVİSİ VARDIR?
Semptomlar hastada kendini hemen göstermez. Yapılan araştırmalarda kimi hastalarda 20 yıl sonra görülmeye başlayabildiği ortaya çıkarıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre cüzzamdan son yirmi yılda 16 milyon insan tedavi edilmiştir. Tedavi hastalığın çeşidine göre değişir. Genellikle hastalara antibiyotik ve anti-inflamatuar ilaç verilir. Tedaviler iki yıla aşkın bir süre devam eder. Hastalar tedavi sonrası bile ilaç kullanmak zorunda. Ancak çöken sinir sistemi geri tedavisi olmadığından uygulanan herhangi bir tedavi yoktur.
BİR YORUM YAPIN 0