Çoğunlukta sarı ve turuncu sebzelerde bolca bulunan lutein maddesinin ne işe yaradığını biliyor musunuz? Ek takviye gıdalarında bolca bulunan özellikle göz sağlığına fayda sağlayan lutein hakkında merak edilen her şeyi sizler için haberin detayına ekledik. Peki lutein nedir? Lutein hangi besinlerde bulunur? Luteinin faydaları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtları...
Bitkilerin içinde bulunan sarı renkli organik bir madde olan luteini havuç, bezelye, kara lahana gibi besinlerin köklerinde bulunur. Güneşten gelen faydalı mavi ışığı emer. Oksitlenme önleyici lutein antioksidan olarak kullanılır. Yağ asidi ve kovalent bağı şeklinde bulunur. Gıdalara renk vermek amaçlı olan madde insan vücuduna girdiğinde özellikle gözdeki sarı noktanın güçlenmesini destekler. Asıl olarak insan vücudunda da bulunan bu madde çevreyi renkli görmemizi sağlar. Ancak ilerleyen yaş ve vücuttaki bazı komplikasyonlara azalmasına neden olur. Bu da göz sağlığını özellikle görme durumunun kayba uğramasını sağlar. Hatta yapılan araştırmalara göre lutein maddesi ve göz rengi arasında bir bağ olduğu ortaya konulmuştur. Lutein eksikliği olmaması için uzmanlar günlük beslenmeye lutein içeren besinlerden en az bir tanesinin eklenmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Bu madde ek takviye olarak üretilip eczanelerde de satılır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğundan günlük 0,25 miligram tüketimi uygun kabul edilir.
GÖZ SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLEYEN BESİNLER NELERDİR? öğrenmek için tıklayınız.
LUTEİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
MISIR
Posa ve lif bakımından zengin olan mısır, kökünde lutein maddesi oldukça fazladır. Ayrıca B vitamini kompleksi bakımından zengin olan mısırı uzmanlar genellikle kaynatılmışının tüketilmesini tavsiye eder. Yüksek ısı ve trans yağa maruz kalan havucun içindeki vitamin ve mineraller etkisini kaybeder.
HAVUÇ
Lutein maddesi bakımından en zengin besin havuçtur. Ayrıca havuç betakarıten ve C vitamini içerir. Bu yüzden uzmanlar günlük tüketime havuç besininden eklenmesini tavsiye eder. Özellikle ara öğün olarak iki tane tüketildiğinde gerekli olan lutein maddesi alınır.
YUMURTANIN SARI
Hemen hemen çoğu kimse yumurtanın sarısı hakkındaki gerçekleri bilmez. Yapılan araştırmalarda yumurtanın sarısında insan sağlığını olumlu etkileyen maddeler içerdiği ortaya çıkarılmıştır. Lutein maddesi de bunlar arasında yer alır. Bu yüzden uzmanlar hem kaynatılmış hem de kızartılmış yumurtanın tam pişirilmemesi konusunda uyarır. Aksi halde yumurta bu özelliğini yitirir.
BAL KABAĞI
Genellikle tatlı yapımından kullanılan bal kabağı içerisinde de lutein bulunur. Kalorisinde düşük olduğundan tüketilmesi uygundur. Kış aylarında bol bol tüketilebilir.
ISPANAK
Sarı ya da turuncu olmamasına rağmen ıspanakta da lutein vardır. Ispanak bildiği gibi demir maddesi bakımından zengin ve her yaş grubunun tüketmesi gerektiği bir besindir. Kan, göz, kemik ve kas sağlığı için ideal olan ıspanak içeriğinde demiri potasyum, kalsiyum barındırır.
Güçlü bir antioksidandır. Vücutta kemiğe kalsiyum taşıyan proteinlerin işlevselliğini artırıyor. Ayrıca lutein bakımından zengin olan nadir yeşil sebzelerdendir.
LUTEİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Gözdeki sarı noktanın vitamin ve mineral değerini artırarak görme kaybını azaltır. Göz hastalıklarının önün egeçer.
- Güçlü bir antioksidan olan lutein maddesi vücuttaki, serbest radikalleri temizler. Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
- Kalp ve damar hastalıklarını önler. Kolesterol seviyesini düşürür.
- Ciltteki hücrelerin yapısını yeniler. Mutasyona uğramalarını önleyerek genç ve diri kalmasını sağlar.
- Yapılan bir araştırmada ileri yaşlarda sıklıkla görülen katarak hastalığını önlemek için lutein maddesi ek takviye olarak alınmalıdır.
- Vücuda gelen güneş ışınlarını faydalı bir şekilde enzimler.
Ersin 1 yıl önce
Çok faydalı bir yazı olmuş antioksidan ürünlerin başında geliyor Lutein içeren gıdalar serbest radikallere karşı savaşan önemli bir vitamin sarı ve turuncu gıdalarda bulunur genellikle..
gökhan 4 yıl önce
çok ıyı bır yazı elınıze saglık analiz yontemlerı konusunda bılginiz var mı