Dürtü bozukluğu hastalıklarından biri olan piromani hastalığı kişinin yangın çıkarmasına yol açan psikolojik rahatsızlıktır. Gerekli tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Uzun süre fark edilmeyen bu hastalık uzman kontrolünde denetlenmelidir. Piromani hem kişiye hem de çevresine zarar verebilir. Peki Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?
İnsan sadece vücutsal değil aynı zamanda psikolojikte birçok hastalıklar savaşıyor. Ancak psikolojik sorunlar çok yaygın değildir. Bunlardan biri de piromani rahatsızlığıdır. Dürtü bozukluğunun yanı sıra dikkat çekme gibi durumların tetiklediği piromani hastalığı tam olarak ne zaman kim tarafından teşhis edildiği bilinmemektedir. Hastalığın tehlikeli boyutu ise hastanın kendini kontrol edemeden sürekli aynı şeyi yapmasıdır. Ayrıca hasta yangın çıkardığı için mutluluk duyar. Nadiren görülen bu hastalığa kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Bu hastalığa sahip insanlar genellikle çocuk yaşlarda okuldan kaçma ya da evden kaçma isteklerinde olur. Aynı zamanda sorumluluk almaktan kaçınır. Sorumluluk altında ise sürekli hata yapar.
PİROMANİ HASTALIĞI NEDİR?
Genellikle çocukluk döneminde başlar. Öfke ve sinir hakimiyetini kaybeder. Ergenlikte bu durum ebevynlerle arasındaki iletişimin kopmasına neden olur. Yapılan araştırmalarda sinir sistemi kadınlara oranla erkeklerde bozulduğunda daha zor tedavi edilir. Bu yüzden piromani erkeklerde daha sık rastlanır. Zeka seviyesi düşük olan bu insanlar üzgün oldukları anda yangın çıkartarak mutlu olur. Çocukken baskı ve şiddete maruz kalan kişiler beyne giden sinir sistemini aşırı zorladıklarından deforme olur. Bu da hastalığa davetiye çıkartır. Çevresi önce bunun farkına varmaz ancak ilerleyen yaşlarda hasta kendini ele vermeye başlar. Bastırılmış duygular dürtülerle hastanın yangın çıkarmasına yol açar. Ayrıca hastanın sosyal çevresi bozuk, insanlarla da konuşmaktan kaçar.
PİROMANİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
- Yüksel sesle konuşma ve gergin olma halleri
- Hata karşısında pişman duymama
- İtfaiye malzemelerine hayranlık duyma
- Yakmaması gereken yerleri yaktıktan sonra bunu gülerek izleme
- Zarar vermekten haz alma
- Olaylar karşısında hızlı ve gereksiz tepki verme
- Yangın sonra kahkahalarla gülme gibi belirtilerin yanı sıra bu kişiler hayvanlara ve çevresindeki insanlara da zarar vermeye meyillidir.
PİROMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Tehlikeli hastalık olan piromani, de erken teşhis ve tedavi gerekir. Aksi halde başkasına hatta kendine zarar verebilir. Ancak hastanın tedavi olması için dürtüleri öncelikle kontrol altına alınır. Aynı zamanda hastanın da hasta olduğunu kabul etmesi gerekir. Sürekli olarak inkar etmesi hastalığın sürekli olarak devam etmesine neden olur. Hem ilaç hem de terapi yollarıyla tedavi yapılır.
BİR YORUM YAPIN 0