Yaklaşık 9 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün ikinci dalgası devam ederken korkunç bir haber geldi. Çin'de yeni bir virüs ortaya çıktı. Şimdiye kadar 7 kişinin hayatını kaybettiği bunyavirüsü hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Bunyavirüs nedir ve belirtileri nelerdir? Bunyavirüsü nasıl bulaşır?
Son yıllarda en çok Çin'de görülmeye başlayan ve öldürmeye neden olan virüslere bir yenisi eklendi. Pandemiye neden olup olmayacağı merak edilen yeni virüsün adı bunyavirüsüdür. Bunyavirüsü ilk kez Tayvan'da görüldü. 2010 yılında görülen bunyavirüsü insandan insana bulaşabilen bir virüstür. Bunyaviridae ailesine ait olan bunyavirüsü ellioviricetes sınıfında yer alır. Tek sarmallı RNA virüslerinin arasında yer alan bu virüs türü tıpkı habtavirüs ve Kırım Kongo gibi durumlara neden olur. Sivrisinek, sinek ya da sandfly gibi eklem bacaklı böceklerden bulaşır. Kana hızla karışan bu virüs yüksek ateş eklem ağrıları gibi durumlara neden olur. Ortala 2 gün boyunca kuluçkada kalan virüs etkisi başladığı andan itibaren şiddetlenir. Aşısı olmayan bu hastalık geçtiğimiz günlerde Çin'de görüldü 7 kişinin ölümüne neden olan virüsün bulaşma yollarının değişebileceğine dair araştırmalar var.
BUNYAVİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüs hızla bölündüğü için salgı riskine giriyor. Hemafagöz eklem bacaklı olan hayvanlardan insana bulaştığında insandan insana daha hızlı yayılır. Bağışıklık sistemindeki antikorları öldürdüğünden vücut ısısında hızla değişimlere yol açar. Bu da yüksek ateşe neden olur. Akabinde yüksek ateş eklemleri ve kemikleri olumsuz etkilediğinden vücut ağrılarına yol açar. Grip gibi semptomlara neden olsa da bu durum normal bir gribin yaşattığı durumların üç katını yansıtır. Dayanılmaz ağrılara yol açan bunyavirüsü önceleri başka hastalıklarla karıştırıldığından Tayvan'da ilk çıktığı yıllarda ölüme neden oldu. Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi'nin yaptığı araştırmalarla fark edilen virüsün karın ağrısı, halsizlik ve iştah azlığına neden olru.
BUNYAVİRÜS NASIL BULAŞIR?
2010 yılında görüldüğünde insandan insana tam olarak hangi yollarla bulaştığı belirlenemedi. Ancak bazı uzmanlara göre insandan insana bulaştığı iddia edildi. Bunyavirüsü eklem bacaklı hayvanların ısırması sonucu kana karışarak bulaşır. Yaz aylarında artan sivrisineklerden dolayı bu aylarda sıklıkla görülür. Güney Asya ülkelerinde sıklıkla bu aylarda görülür. Bunyavirüsünün mukoz ya da kan yoluyla insandan insana geçme ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatıldı.
BİR YORUM YAPIN 0