Öksürüğü anında kesiyor: Kestane balının faydaları nelerdir? Kestane balının zararı var mı?

Kestane balı, balın diğer çeşitlerinden biridir. Üst solunum yolları hastalıklarının neden olduğu tahribatı ortadan kaldıran mucize besin olan kestane balı, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Koyu renkli ve kıvamlı olan kestane balının tadı ise oldukça yoğun ve acıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren kestane balı özellikle öksürüğe kesin şifa sağlar. Peki Kestane balının faydaları nelerdir?

Arıların kestane ağaçlarından topladıkları polenlerle elde edilen bala kestane balı denir. Ağaçların çiçeklenmeye başladığı sürede ortaya çıkan polenleri toplayan arılar kurdukları peteklerde bu arıyı üretir. Az miktarda bulunan bu bal ülkemizde en fazla kestane ağacının bulunduğu bölgelerde sıklıkla rastlanır. Bursa bu yerlerin başında gelir. Daha sonra Kastamonu, Artvin, Ardahan ve Rize gibi Karadeniz şehirlerinde de bulunur. Buruk, yoğun ve acı bir tadı olmasına rağmen bin bir derde devadır. Keskin ve ayırt edici bir kokusu olan kestane balı yöre halkı tarafından doğal ilaç olarak tüketilir. Kestanenin içeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak arıların oluşturdukları enzim maddelerini içeren kestane güçlü bir iltihap kurutucu ve yara iyileştirici etkileye sahiptir. 

Güçlü ağrı kesici: At kestanesinin faydaları nelerdir? Şah damarınıza at kestanesi sürersenizİLİŞKİLİ HABERGüçlü ağrı kesici: At kestanesinin faydaları nelerdir? Şah damarınıza at kestanesi sürerseniz

KESTANE BALI NASIL TÜKETİLİR?

Tek bir kaşığı bile fayda sağladığından uzmanlar yoğun bir şekilde tüketilmemesi konusunda uyardı. Her sabah aç karna bir tatlı kaşığı tüketilmesi yeterli olur. Çok acımsı bir tat bıraktığından üzerine iki üç bardak su tüketilebilir. Bunun yanı sıra kestane balını da diğer bal türlerini tükettiğiniz gibi tüketebilirsiniz. Ancak en etkilisi sabah aç karınla olandır. 

ÖKSÜRÜK İÇİN KESTANE BALI NASIL TÜKETİLİR?

Bir bardak sıcak suyun içine bir yemek kaşığı kestane balı koyun iyice karıştırın. Tüketebileceğiniz sıcaklığa geldikten sonra tek bir seferde içiniz.

kestane balı kuru öksürüğe kesin çözüm sağlar

kestane balı kuru öksürüğe kesin çözüm sağlar

KESTANE BALININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasındaki en önemli yol bağışıklık sisteminin güçlü olmasından geçiyor. Kestane balı da içerdikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. 
     
  • Kış aylarında sıklıkla görülen gribal enfeksiyon sonrası kalan öksürük için de kesin çözüm sağladığı tespit edilmiştir. Son bir yıldır tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs tedavi süreci ve sonrasında da uzmanlar tüketilmesi gereken besinler arasında olduğunu vurguluyor. Boğaz ve akciğerlerin tahribini azaltır. 
     
  • Ölçülü tüketildiği takdirde kan şekerini ve basıncını düzenler. Diyabet hastaları tüketmeden uzmanlarına danışması gerekir. 
     
  • Tıpkı kestane gibi balı da uzun süre tok tutar. Bu yüzden diyet yapanların tüketebileceği besinler arasında yer alır.
     
  • Güçlü antioksidan özelliği cilt sağlığın ada katlı sağlar. Hücreleri yenileyerek uzun süre yaşlanma etkilerini azaltır. Sivilce ve siyah nokta oluşumlarını engeller.
     
  • Sık sık ağız içi yaraları olanlar için de fayda sağlar. Aft, uçuk gibi problemleri içerdiği antiseptik özelliği sayesinde kısa sürede iyileştirir. Ağız içindeki bakteri ve enfeksiyon oranını azaltır.
     
  • Bağırsakları yumuşatarak sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlık sorununu engeller. Mide krampları gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının da önüne geçer.
     
  • Bronşit ve astım hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Önceleri boğazda farklı bir tat bıraksa da boğazı rahatlattığı için oluşan sağlık sorunlarını çözer.
     
  • Oluşan kanserli hücrelerin kısa sürede etkilerini ortadan kaldırarak riski azaltır.

Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane alerjisi var mı? Günde kaç kestane yenmeliİLİŞKİLİ HABERKestanenin faydaları nelerdir? Kestane alerjisi var mı? Günde kaç kestane yenmeli

öksürüğü anında bitiriyor

öksürüğü anında bitiriyor

KESTANE BALININ ZARAR VAR MIDIR?

Polene alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce uzmanlarına danışması gerekir. Ayrıca aşırı tüketildiğinde ishale yol açar. Bunun yanı sıra günde 2 kaşıktan fazla tüketildiğinde tansiyonu düşürebilir. Baş dönmesi ve halsizliğe yol açar. Kısacası her şeyde olduğu gibi kestane balını da ölçülü tüketmekte fayda var. 

En kolay pazı sarması nasıl yapılır? Etli pazı sarması tarifi ve yapılışı!

İLİŞKİLİ HABER

En kolay pazı sarması nasıl yapılır? Etli pazı sarması tarifi ve yapılışı!

BİR YORUM YAPIN 6

vatansever 2 yıl önce

bir bardak ılık sütün içine 2 adet bıdırcın yumurtasını çiğ olarak karıştırılırsa ve buna bir kaşık hurma pekmezi de eklenirse en kral öksürük kesilir.

irfan 2 yıl önce

kestane balının bilimsel olarak hiçbir faydası yoktur, çiçek balı üretilemeyen nemli bölgelerde yetiştiriciliği yapılan arıların mecburiyetten kestanenin dış zararlılara karşı ürettiği sıvıyı alıp depolaması, yetiştiricileri çiçek balı bulsa uğraşmayacak.vatandaş aldatılıyor kestane balı denilerek.Her türlü şekerli su öksürük kesicidir, toz şeker dahi keser öksürüğü.

Toplam 4 beğeni

Dr. Teknik 2 yıl önce

Aman ne kadar bilimsel bir açıklama. Acaba hangi araştırmalarla bu kanaate vardınız? Düzenli olarak 3 yıldır sabahları birer tatlı kaşığı kestane balı yiyorum. Grip dönemlerinde günde 3 kaşığa kadar artırıyorum. Elhamdülillah, şimdiye kadar hem griplerimi hafif atlattım, hem de koronavirüse yakalanmadım.

Toplam 0 Beğeni

garip 2 yıl önce

Cahilmisin sen

Toplam 0 Beğeni

Dr. Şule Gülmen 3 yıl önce

Bir kaşıktan fazla yenirse yan etki olarak ishale yol açıyor.

Toplam 3 beğeni

ede 2 yıl önce

Balın genel özelliğidir zaten sıcak su ile içilirse ishal yapması. Tam tersi soğuk su ile içilirse de kabızlık yapar

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun