Hemen hemen her kadının ergenlik çağı itibariyle yaşadığı adet dönemi biyolojik bir durumdur. Rahmin işlevselliğine başladığı adet döngüsü kanamalı geçer. Ancak bu kanama bir sağlık sorunu değil. Tam tersi sağlıklı olduğunun gösterir. Adet döngüsüne ait merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Adet belirtileri nelerdir? Adet gecikmesi neden olur? Adet sancısını azaltan doğal yollar
Doğurganlık için kadınların belli bir yaş itibariyle yaşadıkları duruma adet denir. Rahim içinde doğum için hazırlık başlar. Ancak herhangi bir etken olmadığında iç kasılmalar ve beynin sinir hücreleri aracılığı ile verdiği komutla rahimde oluşan doku ve yapılar parçalanır. Kan yolu ile vücuttan atılarak temizlenir. Bu süre ile ilk belirtiler ortaya çıkar. Her kadının biyolojik yapısına göre bu süreç değişim gösterir. Adette yaşanan belirtilerin bazıları farklı hastalıklarla aynıdır. Ancak adet görmeye başlayan kadın bunu hesaplamasını yaptıktan sonra adet yaklaştıkça yaşadıklarının bunun göstergesi olduğunu bilir. Nadiren de olsa hava, çevre ve beslenme koşulları bazen belirtileri değiştirir. Bu durum aynı zamanda adet süresini de etkiler.
ADETİN İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Her kadında sıralama aynı olmaz ancak vücudun biyolojik yapısındaki değişim sinir hücrelerini etkilediğinden baş ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlarla başlar. Özellikle kan değerleri düşük kadınlar bu süreci biraz zor geçirir. Düşük tansiyon rahatsızlığına benzeyen baş dönmesi ve göz kararması yaşanabilir. Metabolizmasına göre değişir bazı kadınlarda bu dönemlerde kabızlık bazılarında ise ishal görülür. Göğüs kenarları ve karın üstünde şişlik yaşanır. Ayrıca kaslarda şiddetli kasılma ve ağrılar başlar. En yaygın belirti ise ruhsal değişimlerdir. Duygu değişiminin nedeni bu süreçte hormon bezlerinin hızla çalışmasıdır. Hatta bu süreçte kadınlar hızlı terler ve bu terlemeler genellikle kokulu olur. Kadınlık hormonlarının harekete geçmesi asabiyet, depresyon ve stres gibi ruhsal durumlara yol açar. Adet belirtileri adet yaşanmada 3 ya da 4 gün önce başlar. kemik ağrıları en sık görülen belirtilerdir. Örneğin diz, sırt ve ayak ağrıları...
ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR?
Adet gecikmesi bazen strese bağlı ortaya çıkabiliyor. Ancak bazı uzmanlar özellikle hava değişimi ve beslenme alışkanlığının buna neden olabileceğinin de altını çiziyor. Fakat adet gecikmesi aslında normal bir durum değil bunun altında farklı nedenlerde olabilir. Evli olan kadınlarda hamile olasılığı olduğundan gecikme yaşanabilir. Ancak evli olmadığı halde gecikme yaşayan kadınların bir uzmana başvurmasında fayda var. Çünkü rahim bölgesinde yaygın olarak görülebilen kist oluşumu da bu durumun yaşanmasına yol açabilir. Gecikmenin yanı sıra erken olan kişilerinde bunu sık sık yaşaması akabinde hemen bir uzmana başvurmasında fayda var.
ADET SANCISINI AZALTAN DOĞAL YOLLAR
- Sıcak su torbası akla ilk gelen doğal yoldur.
- Papatya çayı sinirleri yatıştırdığından ağrı hissini azaltabilir.
- Ilık bir duş sonrası anason ya da haşhaş çayı içmek
- Sırt ve karın bölgesine masaj yaparak
- Bitter çikolata özellikle hormonları dengeler ve sinirlerin azalmasına yardımcı olabilir. Psikolojik olarak vücudun rahatlamasına yol açar.
BİR YORUM YAPIN 0