Vücudun en hassas noktalarından biri olan kulak zarı hakkında merak edilenleri araştırdık. Kulak iç kısmında bulunan perde şeklinde bir yapısı olan kulak zarı hasar gördüğünde işitme kaybına neden olabilir. Kulak zarı nasıl patlar? Kulak çubuğu kulak zarını patlatır mı?
Kulak kanalından içe doğru giden kısma dış kulak kanalı denir. Bu kısımdan sonrasına ise orta kulak olarak adlandırılır. Bu iki kısmın bir birinden ayrılmasını sağlayan ise kulak zarıdır. Kulak zarının vücutta iki görevi vardır. Dışarıdan gelen ses dalgalarının basıncını ayarlayarak vücuda aktarılmasını sağlar. Bir diğer görevi ise virüs ya da dışarıdan gelen herhangi bir tehlikeye karşı orta kulağı korur. Oldukça hassas ve ince bir yapısı olmasına rağmen sert bir müdahale ya da şiddetli bir basınca maruz kalmadığı sürece delinmesi ya da patlaması zordur.
- Kulak zarı virüslere karşı kulağı korur.
- Dışarından alınan bir darbe ile kolayca delinir ya da patlar.
- Vücutta duyma işlemini sağlar.
- Orta kulak iltihabı kulak delinmesine yaygın olan bir hastalıktır.
- Zarın yırtılması ya da delinmesi ani baş dönmesi, kulak ağrısı ve kulak içinden bir sıvı akması gibi belirtilerle kendini gösterir.
KULAK ZARI NASIL PATLAR?
Kulak çubuğu, kulak kaşınması sırasında zorlama, korumasız dalış yapma, ani kafa çarpması, kulak içine kimyasal maddesin kaçması, ani ses yüksekliği, araba ve spor kazaları kulak zarına ağır hasar verir. Bu durumlar sonucu zar bazen ya ağır hasar alır ya delinir ya da tamamen patlar. Uzmanlar kontrol sonucunda müdahalede bulunur. Genellikle şiddetli bir ağrı ile başlayan patlama daha sonra işitime kaybı ile devam eder.
KULAK ZARI PATLAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kulak içinde basınçlı şiddetli bir ağrı
- Akabinde baş ağrısı ve denge bozukluğu
- İşitme kaybının vücuttaki genel bozukluktan biri mide bulantısı
- Çınlama ve uğultulu ses algılanması
- Açık renkte bir sıvının akması
KULAK ZARI TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Bu belirtiler yaşanır yaşanmaz bir uzmana danışmada fayda var. Aksi halde orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Otoskopik müdahale ve odyometreş testi yapılır. Otoskop ışıkla kulak içine bakılır. Kulakta bir delik varsa bunun seviyesini ölçmek için odyometres yani ses işitme testi yapılır. Teste hastalar hangi ses aralıklarında nasıl tepki verildiği ölçülür. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verilir. Ancak kişinin Timpanoplasti ameliyatı olması gerekir. Bunun tanı sıra kulak zarı patlamasında herhangi doğal bir tedavi yoktur. Bu yüzden bir evde müdahale edilmemeli. Erken teşhis edilmediğinde kalıcı işitme kaybı yaşanır. Ayrıca kulak enfeksiyonlara karşı korunaksızdır.
BİR YORUM YAPIN 0