Sürekli olarak yorgun hissetmek sağlık açısından oldukça ciddi bir rahatsızlığa işarettir. Bahar yorgunluğuyla sıklıkla karıştırılan kronik yani uzun süreli yorgunluk konusunda uzmanlar uyardı. Kaliteli bir uykuya rağmen gündüzleri halsiz uyanmak kronik yorgunluk sendromuna işarettir. Kronik yorgunluk sendromu neden olur? Kronik yorgunluk sendromu belirtileri nelerdir?
Yoğun ve tempolu bir iş ortamında çalışanlarda daha sık görülen kronik yorgunluk sendromu, 6 aydan daha fazla devam eden halsizlik sonrası tanısı konur. Genellikle 20-40 yaş arası kişilerde görülen bu sendrom erkeklere oranla kadınlarda daha fazla yaşanır. Günlük iş ve yaşam aktivitesini yapmamaya başlama ve her şeye karşı üşengeç hissi ile yaşanmaya başlar. Kronik yorgunluk sendromu, bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Vücudun enerji deposu olan mitokondri de yaşanan deforme sonucu bu sendrom yaşanır. Oldukça duyarlı olan mitokondri beslenme sırasında besinlerdeki enerji maddelerini depolayarak vücudun rutin yaşamda kullanılmasını sağlar. Ancak sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam mitokondrinin işlevselliğini olumsuz etkiler. Yapılan çalışmalarda fibromiyalaji ve bipolar gibi hastalıkların çıkış noktasında mitokondrinin sağlıksız çalışmasına bağlanır.
- Kronik yorgunluk bahar yorgunluğundan farklıdır. Bahar yorgunluğu ortalama 3 hafta sürer. Kronik yorgunluk sendromu 6 aydan fazla devam ettiğinde teşhisi konulur.
- Vücuttaki mitokondrinin işlevselliğinin azalmasıyla kronik yorgunluk görülür.
- Sürekli halsiz, yorgun, iştahsız ve vücut ağrıları yaşanır.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Uykuyu tam almaya rağmen sürekli uykusuz hissetme
- Uyanırken halsiz ve yorgun kalkma
- Bir işe odaklanma da ya da birini dinlemede eksiklik oluşması
- Vücudun en hassas olan boyun, bel ve dizlerinde sebepsiz ağrılar
- Yürümekte bile zorlanma
- Baş ağrısı, sese ve ışığa karşı duyarlı olma
- Yemek yeme isteğinin olmaması ve kilo kaybı
- Sindirim sisteminde bozukluk
KRONİK YORGUNLUK SENDROMU VE BAHAR YORGUNLUĞU ARASINDAKİ FARK!
Kronik yorgunluk sendromu denilebilmesi için kişinin hastalık öyküsünde trioid bezi bozukluğu, uyku apnesi, kalp yetmezliği, kalp yetmezliği, daha önce kanser atlatmış, huzursuz bacak sendromu ya da vitamin eksikliğine bağlı bir hastalığın olmaması gerekir. Bunun dışında kronik yorgunluk sendromu bahar yorgunluğuyla karıştırılır. Ancak uzmanlar bahar yorgunluğunun mevsim geçişlerinde yaşandığı ve ortalama 2-3 hafta sürdüğünü söyler. Kronik yorgunluk sendromu ise 6 aydan uzun süre halsizlik ve yorgunluk hissinin geçmemesiyle teşhis edilir.
KRONİK YORGUNLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Derya Uludüz, kronik yorgunluk sendromunun tedavisi için hastanın yakınma şiddetinin ele alınması gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra kişinin iş yükünü hafifleterek yaşadığı stresi azaltmak için psikolojik destek almasının önemini vurguladı. Ayrıca;
- Israrlı egzersizle beyne giden oksijen miktarını artmak yorgunluğa iyi gelir.
- Doğal yollarla vitamin ve mineral takviyesi yapılmalı.
- Bazı testlerle vücudun hangi besinlere daha çok ihtiyacı olduğunu öğrenip beslenmenin ona göre düzenlenmesi lazım.
- Mitokondri güçlendirmek için antioksidan bakımından zengin olan domates, kuşburnu çayı, kiraz ve likopen bakımından zengin olan besinler tüketmek gerekir.
- Uyumadan önce süt, yoğurt ve muz tüketerek melotonin hormonunu düzenlenmeli.
- Gün içerisinde kişinin kendisine vakit harcayarak mutlu olacağı aktivitelerle ilgilenmesi yorgunluğa fayda sağlayan ruhsal durumdur.
BİR YORUM YAPIN 0