Vücudun fonksiyonlarını yenilediği süreçlerden biri olan uyku hakkında yapılan araştırmalarda her geçen gün ilginç sonuçlara varılıyor. Normalde ergenlik ve yetişken çağlar da 6 saatlik uyku önerilir. Peki gün boyu sadece 6 saatten az uyursak vücudumuzda neler olur?
İnsan yaşamındaki döngülerden biri olan uykunun faydaları saymakla bitmez. Beyin gelişiminden, sindirim yenilenmesine kadar fayda sağlayan uykunun süresi de oldukça önemlidir. Uzmanlara göre uykunun en az 6, en fazlada 8 saat olması gerekiyor. Bu süreçler arasında vücut adeta kendini yeniliyor.
Ancak fazla ya da az olması durumunda bir takım olumsuz sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Nejat Altıntaş, bu konuyla ilgili açıklamada bulundu. Altıntaş'a göre; vücut gece yarısı "ghrelin" adı verilen bir hormon üretmeye başlar.
Bu hormon karbonhidrat ihtiyacını tetikler. Vücut gece yarısı uyanık kaldığında bu yüzden acıkma hissine kapılarak yemek yer. Kilo almaya yatkınlık ise bu düzensizlikle başlar. Bunun yanı sıra 6 saatten az uyumak beynin işlevselliğini düşürür. Bu da unutkanlık ve alzheimer hastalıklarına zemin hazırlar.
BİR YORUM YAPIN 0