Koronavirüsün mutasyonu her geçen gün artmaktadır. Son mutasyon şekline ise bilim insanları delta varyantı olarak adlandırdı. Aşılar hızla yapılırken bu mutasyon şeklinin de aynı hızda yayılması vatandaşları korkuttu. Uzmanlar bazı belirtilerin koronavirüse göre farklılık gösterdiğini belirtti. Delta virüsü şiddetli midir? Delta virüsü nasıl bulaşır? Delta virüsünün belirtileri nelerdir?
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla delta virüsünün ülkemizde de göründüğü duyuruldu. Toplam şimdilik 250 kişide görülen virüsün bulaş hızı merak konusu oldu. Diğer virüs tiplerine oranla en çok mutasyona uğrayan ve uğradıkça şiddeti düşmeyen virüsün son hali delta varyantıdır. Kış mevsiminde ilk kez Hindistan daha sonra İngiltere de görülen virüsün vaka sayılarını etkileyeceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra tüm dünya ülkeleri dördüncü dalgaya karşın kendilerini hazırlıyorlar. Aşı çeşitliliğinin hızla artması bu korkuyu bir nebze olsun azalttı.
Pandemi sürecini artıran bu mutasyonlu virüsler iki çeşide ayrıldı. İlk etaptaki virüslerin gribal olduğu anca ikinci grupta olan varyantların çok şiddetli olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Bu süreçte uzmanlar 3 kurala uyulmasının ve bunu elden bırakılmaması konusunda vatandaşları bir kez daha uyardı. Ayrıca aşı olanların rehavete kapılarak bu kuralları çiğnemeleri virüsün yayılma hızını etkileyeceği açıklandı.
DELTA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüsün gençlere olan etkisi giderek artmaktadır. Normal ancak şiddetli bir grip geçirdiğini düşünen kişilerin herhangi bir test ya da karantina yapmadıkları için hızla yayılıma neden olur. Klasik koronavirüste ilk belirti yüksek ateşle başlardı. Daha sonra şiddetli vücut ağrısı ve koku tat kaybı olarak devam ederdi. Ancak bu virüste kişiden kişiye farklılık gösterir. Şikayetlerde en çok şiddetli baş ağrısı ve vücut ağrısıdır. Akabinde burun akıntısı ve boğaz ağrısı yaşanır. Koku ve tat kaybı yapılan verilerde en alt düzeye indi. Yani delta virüsü koku ve tat kaybını etkilemiyor.
DELTA VİRÜSÜ ŞİDDETLİ MİDİR?
Bilim insanları bu mutasyonlu virüsün akciğere inerek daha hızlı tahribata yol açtığını söylüyor. Bu da şiddetini hızlandırıyor. Ayrıca virüs bağışıklık sistemini de klasik virüse göre daha fazla etkiler. Dünya genelinde şimdi çıkan vakaların hemen hemen yüzde 90'ını delta virüsü oluşturur.
Misafir 3 yıl önce
Aşı olanlara bulaşmıyor değil mi?
Emre 3 yıl önce
2 sinovac vardi 3.sinovaci vuruldum aksamina dahada hastalandim simdi pozitifim yas 45
Yasin 3 yıl önce
Bana bulaştı biontec aşı oldum
Mehmet 3 yıl önce
Sanırım bu aşı tüm varyantlara geçerli.