Sağlıklı besinlerin başında gelen kavunun iç meyvesi ve kabukları olduğu gibi çekirdeklerinin de faydası vardır. çoğu kişi bilmez ancak Doğu ve Güney Doğuda yerel halkın sıklıkla tükettiği besinlerden biridir. Yaz meyvesi olan kavunun çekirdeğini ise kurutarak yıl boyu tüketebilirsiniz. Kavun çekirdeği yenir mi? Kavun çekirdeklerinin faydaları nelerdir?
Yaz boyu tüketilen kavunun içindeki beyaz damarlara bağlı yetişen kavun çekirdeği, kurutularak uzun bir süre tüketilir. Kış boyu tüketilen kavun çekirdeği, içeriğinde yüksek oranda potasyum barındırır. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak tüketilen kavun çekirdeği, kabukları çıtır çıtır olduğundan çıtlanmadan da yenilebilir. Yüksek oranda C vitamini barındıran kavun çekirdeği hücre yenilemekte oldukça etkilidir. Bu yüzden bağışıklığı güçlendirir.
KAVUN ÇEKİRDEĞİ YENİR Mİ?
Kavunun içinden alınan çekirdekler iyice yıkanır. Yıkanan çekirdekler güneşte bekletilir. Daha sonra kuruyan çekirdekler ilaç yapımında kullanılmak için toz haline de getirilebilir. Aynı zamdan tavada üzerine yağ ve tuz eklenerek pişirilip çekirdek gibi de tüketilebilir. Kaynatılan suyu tonik olarak kullanılır. Bu su cilt lekelerini azaltır.
KAVUN ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücreleri yenileyerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
- Düzenli tüketilen kavun çekirdeği mide duvarını korur. Mide asidinin yükselmesini engeller.
- Cilt sağlığı içinde kullanılabilir. Özellikle akne tedavisi görenler için kavun çekirdeği suyu iyileştirici yapısı sayesinde tedaviyi hızla sonuçlandırabilir.
- C vitamini sayesinde antioksidan etkisi olan kavun çekirdeği, kaynatılıp içildiğinde solunum yollarındaki virüsleri temizler.
- Güçlü bir balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Kısa sürede hava yollarında biriken iltihaplı mukozu atar. Bu yüzden başlayan ve geçmeyen öksürüklerde tüketilmesi tavsiye edilir.
KAVUN ÇEKİRDEĞİ ZARARLI MIDIR?
Sağlığa oldukça faydası olan kavun çekirdeğinin bir de zararları vardır. Bunlar arasında da en önemlisi sindirim sorunlarıdır. Fazla tüketildiğinde sindirim yollarında iltihaplanmalara yol açar. İyice çiğnenmeden tüketildiğinde kabızlığa yol açabilir. Basuru olan kişilerin tüketmemesi tavsiye edilir.
zafer gülten 2 yıl önce
artık çoğu kuruyemişçi ve pazar tezgahlarında kavun ve karpuz çekireği satılıyor,kilosu 35-40 tl hemde.
zafer gülten 3 yıl önce
yenmese kilosu parayla satılırmı,ne yapsın millet,üç kuruş maaşla artık ayçekirdek bile alamıyor,kavun karpuz çekirdeğine kaldık.