Koronavirüs ile grip arasındaki farkları Prof. Dr. Gerek açıkladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, grip vakalarında ishal, karın ağrısı, koku ve tat alma bozukluğu gibi belirtilerin Kovid-19'a göre daha az görüldüğünü belirtti. Ortak semptomların çok fazla olduğunu belirten Gerek, mevsim nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü de sözlerine ekledi.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, grip vakaları ve koronavirüs arasındaki farkı anlattı. Grip vakalarında ishal, karın ağrısı, koku ve Tat alma bozukluğu gibi belirtilerin Kovid-19'a göre daha az görüldüğünü belirtti. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek, yaptığı açıklamada, mevsim itibarıyla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha yoğun olacağı bir döneme girildiğini söyledi.

Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına yeterince uyulmamasının hem Kovid-19 hem de gribin yayılımını artırdığına dikkati çeken Gerek, şunları ifade etti:

 "Kovid-19 ve grip enfeksiyonunun ortak semptomları çok fazla. Özellikle delta varyantının neden olduğu Kovid-19'da yüksek ateş, öksürük, aşırı halsizlik, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, koku ve tat alma bozukluğu, dengeyle ilgili semptomlar ön plana çıkıyor. Gribal enfeksiyonda yine yüksek ateş, aşırı halsizlik gibi bulgular var ama Kovid-19'da gördüğümüz yoğun akciğer tutulumu veya hayatı tehdit eden durumla karşı karşıya kalmıyoruz." 

 

KOKU VE TAT ALMA BOZUKLUĞU GRİPTE GÖRÜLMÜYOR

Gerek, Kovid-19 ve grip semptomlarındaki farklılıklara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Gribal enfeksiyonlarda ishal, karın ağrısı gibi mide ve bağırsaklarla ilgili semptomları daha az görüyoruz. Kovid-19'daki koku ve tat alma bozukluğunu genelde gribal enfeksiyonlarda çok görmüyoruz. Akciğer tutulumunu, nefes almayı güçleştiren, kandaki oksijen düzeyini azaltan, oksijen ihtiyacını ortaya çıkaran durumu gribal enfeksiyonda eğer çok özel bir durum, ek hastalıklar yoksa çok görmüyoruz. Gribal enfeksiyonu Kovid-19'dan bu şekilde ayırt edebiliriz. Viral enfeksiyonlarda hiçbir şekilde antibiyotiğin yeri yok."

Doktora görünmeden antibiyotik kullanılmaması konusunda uyarıda bulunan Gerek, şöyle devam etti:

"Viral enfeksiyonlarda hiçbir şekilde antibiyotiğin yeri yok. Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımını yaygın olarak görüyoruz, bu önemli bir sorunumuz. Viral enfeksiyonlar ortaya çıktığı zaman özellikle kas ve eklem ağrıları veya yüksek ateş durumu varsa bunları gidermek amacıyla bazı ilaçları kullanmak mümkün. Ancak hem Kovid-19 hem de gribal enfeksiyonlar benzer semptomlar gösterdiği için vatandaşlarımız, öncelikle PCR testi yaptırarak, Kovid-19 olmadıklarından emin olmalılar."

Prof. Dr. Mustafa Gerek, Kovid-19 ile gribal enfeksiyonların yayılmasının önlenmesi için maske, mesafe ve hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Dudak mantarı nedir? Dudak mantarı bulaşıcı mıdır? Dudak mantarı nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Dudak mantarı nedir? Dudak mantarı bulaşıcı mıdır? Dudak mantarı nasıl geçer?
Kandıra'da üretilen şeker kamışı pekmezi "yok satıyor"

İLİŞKİLİ HABER

Kandıra'da üretilen şeker kamışı pekmezi "yok satıyor"
‘Nar Kadınları’ ve nineler birlikte stant açtı

İLİŞKİLİ HABER

‘Nar Kadınları’ ve nineler birlikte stant açtı

BİR YORUM YAPIN 0