Soğuk havaların artırdığı hastalıklardan biri olan larenjitin belirtileri omıcron varyantıyla karıştırılmaya başlandı. Ses tellerinde meydana gelen sağlık sorunlarından biri olan larenjit hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Boğaz iltihaplanmasına yol açan larenjit uzun sürdüğünde ciddi sorunlara yol açabilir. Larenjit neden olur? Larenjit belirtileri nelerdir? Larenjite ne iyi gelir?
Gırtlakta olan ses tellerindeki larinksinlerin iltihaplanması ya da tahriş olması sonucu oluşan larenjit denir. Larenjit aşırı derecede ses tellerinin havaya maruz kalması sonucu oluşabilir. Bunun yanı sıra grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklarda ses tellerinin iltihaplanmasına zemin hazırlar. Nefes alma sonucu ağızdan ve burundan giren hava ses tellerine çarparak ses çıkarmaya yol açar. Bu yüzden bu organların hızla rahatsızlanmasına zemin hazırlayan açık bir alan bırakır. Aşırı sigara kullanımı, reflü nedeniyle boğaza gelen asitli sıvı, alerji ve virüs nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonu larenjitin oluşmasına neden olur. Son günlerde omıcron varyantıyla karıştırılıyor. Ancak larenjit tamamen boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi belirtiler verir. Larenjitte burun akıntısı ve tıkanıklığı olmaz.
LARENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yutkunmada zorluk çekme
Boğazda yanma ve ağrı
Konuşurken ve nefes alırken gelen hırıltılı ses
Bağışıklığın düşük olması nedeniyle vücutta halsizlik
Sürekli olarak boğazın kurumasına bağlı medyadan gelen öksürük
Vücudun virüsle savaşması esnasında ısısında yükselme
Boğazın üst kısmında yumru hissi yaşanması
LARENJİTİN TANISI VE TEDAVİSİ NEDİR?
Optik bir endoskopla boğaz içindeki duruma bakılır. Bununla incelenen ses telleri ve gırtlağın yüzeyinde meydana gelen kızarıklığa bağlı larenjit tespit edilir. Antibiyotik ilacın yanı sıra ödem atan ilaçlar verilir. Mide rahatsızlığı olanlara reflü önleyici ilaç verilir. Bunun yanı sıra uzmanlar bol bol su içmeyi tavsiye eder.
- Güçlü bir mikrop öldürücü olan limonlu ılık su larenjite iyi gelen doğal besinlerin başında gelir.
- Karabiberli pekmez karşımı da boğazdaki enfeksiyonu azaltır.
- Larenjit ve etkisi geçene kadar elma sirkesi gargarası günde iki defa yapılması tavsiye edilir.
- Bir diş sarımsak çiğnemek ağız ve boğazdaki tüm bakterilerin etkisiz olmasını sağlar
- Portakal kabuklarından hazırlanan çayın içine tarçın ekleyip tüketebilirsiniz.
- Ilık suyun içine bir çay kaşığı limon ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip yemekten sonra içiniz.
BİR YORUM YAPIN 0