Bir süredir ekranlardan uzak kalan Bruce Willis beyindeki bir hasar nedeniyle ortaya çıkan konuşma bozukluğu hastalığı yani afazi nedeniyle oyunculuk kariyerini noktaladığını duyurdu. Bu haber sonrası hayranları afazi hastalığını merak etti. Ciddi bir motor bozukluğuna yol açan afazi hem hafızayı hem de konuşmayı etkiler. Bruce Willis'e oyunculuğu bıraktıran Afazi hastalığı nedir? Afazinin belirtileri nelerdir?
Dünya genelinde koronavirüsün patlak vermesi ardından ilk korona olan ünlü isimlerden biri Bruce Willis'in sağlık sorunları nedeniyle kariyerini bitirdiği haberi hayranlarını üzdü. 1985 yılından beridir ekranlarda olan Mavi Ay, Zor Ölüm ve Ölümsüz gibi baş yapıtlarda başarısını sergileyen Willis'in uzun bir süredir beyinde oluşan motor hareketleri nedeniyle ortaya çıkan bilim insanlarının Afazi olarak tanımladığı hastalığa yakalandığı ailesi tarafından resmi olarak duyuruldu. Afazi hastalığı Konuşma bozukluğundan hafıza kaybına kadar ciddi sorunlara neden oluyor.
Bu da oyuncunun replik ezberleme ve başarısını sergilemede en büyük engelli olduğu söylendi. Ailesi açıklamasında "Kendisi için çok şey ifade eden oyunculuk kariyerini bırakacağını" cümlesine yer verdi.
BRUCE WİLLİS'E OYUNCULUĞU BIRAKTIRAN AFAZİ HASTALIĞI NEDİR?
Beyinin ağır hasar alması, enfeksiyonlu hastalıklar, damar tıkanıklığı, inme ve felç gibi hastalıkların motor kısmında bıraktığı hasar sonrası ortaya afazi hastalığı çıkar. Birden fazla çeşidi olan afazi, sıklıkla konuşma bozukluğuna ve hafıza kaybına neden olur. Beynin sağ kısmında düşünme, matematik ve yüz hareketlerini kontrol etme noktaları bulunurken sol kısımda ise davranış, olayları belirleme, konuşma, dil bilgisi, algılama, hareket davranışı ve yazma gibi durumlar yaşanır. Bu gibi işlevsellerden birinin bozulması akabinde beynin hangi kısmında hasar olduğu kolayca tespit edilebilir.
AFAZİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
En yaygın belirtisi konuşurken dil bozukluklarıdır. İleri boyutta olduğunun göstergesi ise hafıza kaybının yaşanmasıdır. Bununla beraber ezber yeteneği yok olur. Hem sayısal hem sözel zekada ciddi bir gerileme yaşanır. Durumları olayları tekrarlama eğilimiyle beraber hal ve davranışlarda aksaklık tespit edilir.
BİR YORUM YAPIN 0