Tıbbi açıdan çabuk ilerleyen ya da ilerlemiş olan hastalıklara verilen isim olarak bilinen Akut, bazı zamanlarda her iki durumu izah etmek için kullanılmaktadır. Peki son dönemlerde çok araştırılmaya başlanan Akut nedir? Akut hastalıklarının özellikleri nelerdir? Akut romatizmal ateş nedir?
Akut terimi, tıp bilimlerinde hızlı ilerleyen ya da kısa süreli hastalıklar olarak bilinmektedir. Pek çok hastalığın tanımı için kullanılan akut, kronik terimin tam karşıt anlamını olmaktadır. Şiddetli görülen ya da ciddi hastalık olarak halk arasında karıştırılsa da akut terimi bilinenin aksine tamamen farklı anlamı temsil etmektedir. Yani bir hastalık akut olabilir ama şiddetli olacağı anlamına gelmez. Halk arasında sıkça araştırılan ve merak konusu olan "Akut nedir?" sorusu yazımızda detaylı bir şekilde yer almaktadır. Peki, akut hastalığının bir örneği olan Akut romatizmal ateş nedir?
AKUT NEDİR?
Pek çok hastalığın terimi için sıklıkla kullanılan akut, halk arasında sıklıkla "şiddetli" ya da "ciddi" terim olarak bilinmektedir. Fakat Tıp biliminde akut terimi "hızlı başlayan" ya da "kısa süreli" hastalıklara karşı verilen bir terimdir. Yani bir hastalık şiddetli olduğu zaman akut olması gerekmemektedir.
AKUT HASTALIKLARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Çabuk ilerleyen ya da ciddi olarak tabir edilen hastaların, hastalıkları üzerinde kullanılan akut terimi hastalıklarının özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ani başlar ve birden şiddetlene bilmektedir
- Genelde ciddi hastalıklar için ön plana çıkmaktadır.
- Tedavi sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gereken hastalıklar olmaktadır.
- Birden ortaya çıkması ile bilinen akut hastalıkları kısa süreli ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
- Bu özelliklerle ortaya çıkan hastalıklara akut hastalıklarının genel özellikleri olarak bilinmektedir.
AKUT ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR?
Akut romatizmal ateş (ARA) hastalığı olarak bilinen fakat halk arasında da "kalp romatizması" veya "eklem romatizması" adıyla anılmaktadır. Kalp romatizması 4-15 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Hastalık, hastalarda iyi tedavi edilmeyen süreç sonrasında ateşli boğaz enfeksiyonu sonrası gelişmektedir. 5 yaş altında toplamda %3-5'luk bir kesimi oluşturan akut romatizması, dünyada 19/100.000 çocuğu etkilediği bilinmektedir. A streptokok (GAS) farenjitinden 3 hafta sonra gelişen bir doku hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık eklem, kalp ve beyin gibi organlara kapak fibrozisi yaparak hastalığa yol açmaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0