Şarkıcı Adele, konser serisine devam ederken yakalandığı talihsiz hastalık yüzünden yürümekte zorlandığını söyledi. "Çok kötü siyatik ağrıları çekiyorum" diyen yıldız isimin bu açıklamasından sonra siyatik hastalığı vatandaşlar tarafından arama motorunda aratılmaya başlandı. Peki şarkıcı Adele'in yakalandığı Siyatik hastalığı nedir? Siyatik hastalığının belirtileri nelerdir?
Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Adele, dünyanın bir çok yerinde konser serilerine devam ediyor. Bir konser sırasında yürümekte zorlandığı anların dikkat çekmesi üzerine hastalığını açıkladı. Yakalandığı talihsiz hastalık yüzünden zorlandığını söyleyen Adele, "Çok kötü siyatik ağrıları çekiyorum" dedi. Bu açıklamasından sonra merak edilen Siyatik hastalığı araştırılmaya başlandı. Vücuttaki en büyük sinir olan ve insanın günlük yaşantısını etkileyen bu hastalık, S1 siniri olarak da bilinen sinir sıkışmasının meydana gelmesiyle birlikte ağrılara neden olmaktadır.
SİYATİK HASTALIĞI NEDİR?
Vücuttaki en önemli sinirlerden biri olan siyatik sinir; belin alt tarafında bulunan 4 ve 5. omurdan çıkan ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından, ayağın topuğuna kadar inen kısmına denmektedir. Vücudun en geniş ve en uzun siniri olan siyatik ağrısı, hafif düzeyde başlayıp ağrıların zamanla şiddeti artmaktadır. Bacağın kuvvetini ve hareket etmesini sağlayan liflere sinyal göndermekle görevli olan siyatik sinir, 20-60 yaş aralığında olan insanlarda görülmektedir. Siyatik sinirlerin zarar görmesi sonucu oluşan bacak ve bel bölgesindeki ağrılar, spor yapmayan ya da ağır işlere maruz kalan insanlarda görülmektedir. Tedavi bulunan siyatik hastalığı, halk arasında kısaca "siyatik" olarak adlandırılır.
SİYATİK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Siyatik rahatsızlığının belirtileri bel ve arka kalçadan alt bacağın topuk kısmına kadar uzanmaktadır. Bu bölgelerde görülen rahatsız edici ve günlük yaşamı etkileyecek ağrılar siyatik hastalığına işaret edebilir. Kalkma ve oturma pozisyonlarında da kişiyi zorlayan bu rahatsızlığın diğer semptomları ise şu şekilde kendini göstermektedir:
- Bacağın alt kısmında oluşan ağrılar ve karıncalanma hissi
- Ayak parmaklarında ve topuk bölgesinde oluşan iğne batma hissi
- Siyatik sinirin bulunduğu bölgelerde ağrıdan dolayı hissiz hissetme ve hareket güçlüğü
- Hareket esnasında giderek artan ağrılar
- İlerleyen siyatik hastalığında duyu ve hareket kaybının oluşması
- İdrar ve gaz kaçırma durumu
SİYATİK HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?
Siyatik hastalığının tedavisi kişide verdiği semptomlara bağlı olarak değişmektedir. Hastanın şikayetçi olduğu durumlar, hastalığın şiddeti ve siyatik sinirin neyden dolayı meydana geldiği durumlar gözetilerek tedavi süreci oluşmaktadır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren tedavi yönteminde bazıları ağrı kesici, analjezik ilaçlar kullanırken bazılarında epidural steroid enjeksiyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Tedavi yöntemlerinden bir diğeri ise fizik tedavi yöntemidir. Cerrahi operasyonun da uygulandığı siyatik hastalığı, rahatsız edici düzeye geldiği zaman tercih edilmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0