Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık tüm Türkiye'ye gün ışıdığı andan itibaren kan verme çağrısında bulundu. Peki, kan bağışı nasıl yapılır? Kan bağışı nereye ve nasıl yapılır? Kan bağışı yapmak için şartlar nelerdir? İşte tüm soruların yanıtı:
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası kan ve kan ürünleri ihtiyacına ilişkin paylaşımda bulundu. Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıldığını bildiren Kerem Kınık, "Bölge kan bankalarımızda ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarımız mevcuttur. Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye'de kan bağışına davet ediyoruz." açıklamasını yaptı.
#Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıyoruz. Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için Ulusal Kan Stoklarımız mevcuttur
— Kerem Kınık (@drkerem) February 6, 2023
Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz
Kızılay, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulması muhtemel olan kan ürünleri için de ayrı bir planlama yaparak, hastanelerin kan bankalarını takviye ediyor. Depremin etkilediği diğer bölgelerden deprem bölgesine kan ürünleri takviyesi yapılıyor. Kızılay gönüllüleri de Kızılay ekiplerine ve vatandaşlara destek olabilmek için harekete geçirilirken, AFAD’da kurulan koordinasyon merkezinden gelebilecek diğer görevlere yönelik olarak da Kızılay’ın planlamaları sürüyor.
PEKİ KAN BAĞIŞI YAPMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
- 18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmak
- 66 yaşına gelmemiş olmak
- Kan bağışını ilk kez yapacak olanlar için 60 yaşını doldurmamış olmak
- Vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olmak
- Son bir yıl içinde ameliyat olmamış olmak ve dövme, piercing ve akupunktur gibi uygulamalar yaptırmamış olmak
- Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmamak
- Bağışçı Sorgulama Formu'nda istenen bilgilerin tamamını doğru ve eksiksiz şekilde doldurmuş olmak.
KAÇ YAŞINA KADAR KAN VERİLEBİLİR?
Kan bağışında bulunabilmek için, daha önce kan verme deneyimi var ise 65 yaşını doldurarak 66 yaşından gün almamış olmak gerekir. Ancak daha önce hiç kan vermemiş kişiler için bu yaş sınırı 61'dir. Hayatında ilk kez kan vermek isteyen bir kişi 61 yaşından gün almış ise kan veremez.
KİMLER KAN BAĞIŞI YAPAMAZ?
Kan bağışı ret nedenleri çok çeşitlidir. Birçok faktör kan bağışına engel olmaktadır. Kimi insanlar, ömür boyu kan bağışında bulunamazlar. Kan bağışında bulunamayacak olan kişiler şunlardır:
- Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar
- Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar
- Kanama eğilimine sahip olanlar
- Epilepsi hastası olanlar
- Kronik bronşit hastası olanlar
- Doku ya da organ nakli olmuş olanlar
- Kalp hastalıklarına sahip olanlar
- Kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği ya da siroz hastası olanlar
- Diyabet hastası olduğu için insülin kullananlar.
Mustafa 1 yıl önce
Sürekli ilaç kullananlar da kan veremiyor diye biliyorum, ama yine de sorarak uygun denirse verilebilir, ben tansiyon ve kalbe yönelik ilaçlar kullandığım için kan veremeyeceğimi söylediler, Rabbim devletimizin, milletimizin ve deprem bölgesinde olanların yar ve yardımcısı olsun, Rabbim beterinden saklasın,
hmd 1 yıl önce
Bırakın bu işleri, kaç kere kan vermeye gidiyorum, tansiyonun yüksek diye almıyorlar. Önceden de tansiyonum vardı ama o zaman sorun yoktu da şimdi niye sorun oluyor anlamıyorum.