Bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonuyla nasıl mücadele edilir?

Eylül ayının gelmesiyle 3 aylık yaz mevsimi yerini sonbahar mevsimine bıraktı. Sıcak havaların yavaş yavaş etkisini kaybettiği sonbahar mevsimine giriş yaparken bazı kişilerde mevsim geçişlerinin etkisiyle ortaya çıkan "bahar depresyonu" dediğimiz bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Peki bahar depresyonu nedir? Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bahar depresyonu hakkında merak edilenleri cevapladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Havanın değişmesiyle insan bedeninde de ister istemez değişimler gerçekleşir. Doğanın uyanışı hormonlara etki ederken, bu durum bazı kişilerde alerji olarak da kendini gösterebilir. Tüm bu etmenler depresyonu tetikleyebilir. Bu depresyon hali bahar aylarında gerçekleştiği için de “bahar depresyonu” olarak adlandırılır. Baharda hissettiğiniz halsizlik, sinirlilik, umutsuzluk gibi belirtiler en az iki hafta sürerse uzmana başvurmak gerekir.  Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bahar depresyonundan kurtulmak için öncelikle bu durumun size özel olmadığını ve pek çok insan ile benzer bir sorunu paylaştığınızı unutmamanız gerekir.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Yasemin.com okurlarına özel bahar depresyonu hakkında merak edilenleri cevapladı.

BU ŞİKAYETLERE DİKKAT EDİN! 

  • Umutsuzluk, çökkünlük, suçluluk, değersizlik duyguları
  • Üzgün ve boşlukta hissetme
  • Halsizlik, enerji kaybı ya da günlük işlere karşı ilgide azalma, performansta düşüş
  • Sinirlilik, kolayca ağlama, kaygı ve korkular
  • Aşırı hareketlilik veya uyuşukluk
  • İştah ve uyku düzeninde bozulma
  • Konsantrasyonda azalma, unutkanlık ve karar vermekte güçlük
  • Cinsel istekte azalma
  • Uzun süreli, tedaviye yanıt vermeyen bedensel şikayetler ve ağrılar
  • İntihar düşünceleri, intihar planı ya da girişimi.

BAHAR DEPRESYONU EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genetik olarak depresyona yatkınlığı olan ve geçmişte depresyon hikayesi olan kişilerde baharda depresyona daha sık rastlanır. Dışa dönük, iletişimi güçlü olan kişilerde mevsimsel depresyon nadir olarak ortaya çıkarken, içe dönük iletişimi zayıf kişilerde daha sık görülür. Ayrıca mükemmelliyetçi kişiler de esneklik gösteremedikleri için beklentilerinin altında kalan performanslarda daha sık depresif belirtiler yaşayabilir.

İslami kaynaklarda çevirgel / döngel duası var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

İslami kaynaklarda çevirgel / döngel duası var mıdır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0