Havalarda yaşanan değişimle birlikte özellikle kış ayına doğru gidildikçe de etkisini gösterecek olan grip vakalarına şimdiden önlem almak isteyenler soluğu grip aşıları yaptırmakta buluyor. Grip aşıları gribe karşı ne kadar etkili oluyor? Kimler grip aşısı yaptırabilir? Yan etkileri nelerdir? Grip aşılarıyla ilgili merak edilen her şeyi Uzm. Dr. Khatıra Abbasova, Yasemin.com'a anlattı. İşte detaylar...
Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Gripten korunmak için aşı yaptırılması önemlidir zira grip aşısı yaptıranlar yüzde 100 korunamasa da aşı sayesinde aşı olanların bağışıklıkları güçlenir, grip olanlar hastalığı hafif geçirir. Yaşlı kişilerde grip aşısının koruyuculuğu sağlıklı erişkinlere nazaran daha düşük olmakla birlikte grip aşısının bu kişilerde gribin yol açtığı komplikasyonları ve gribe bağlı can kayıplarını azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Son dönemde uygulanan grip aşılarında influenza A’nın iki alt tipi ve influenza B’nin de bir alt tipi bulunmaktadır. Grip aşısının; ortalama yüzde 50 ila yüzde 80 korunma sağlaması için saptanan virüslerle antijenik benzerliğinin olması gerekir.
Grip aşılarıyla ilgili merak edilen her şeyi Uzm. Dr. Khatıra Abbasova, Yasemin.com'a anlattı.
KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR?
Grip aşısı prensipte, 6 aylık ve üzeri yaş grubundan yaptırmak isteyen herkese yıllık olarak Ekim ayında uygulanır. Grip açısından tanımlanmış risk gruplarına giren kişilere, bu kişilere bakım veren kişilere ve nihayetinde gripten korunmak isteyen herkese önerilmektedir.
Grip aşısının öncelikli yapılması önerilen gruplar şunlardır:
- 4 yaşından küçük (özellikle 2 yaş altı) çocuklar (6. aydan itibaren)
- 50 yaşından büyük erişkinler
- Gebeler
- Bakım evinde yaşayanlar
- Sağlık çalışanları
- Kronik sağlık sorunu olanlar
- Kronik pulmoner hastalık (astım, kronik obstruktif akciğer hastalığı, kistik fibrozis),
- Kardiyovasküler (tek başına hipertansiyon hariç) hastalık
- Böbrek hastalığı
- Karaciğer hastalığı
- Kan hastalıkları (orak hücreli anemi dahil)
- Endokrin hastalık (diabetes mellitus gibi)
- Metabolik hastalık (genetik metabolik hastalıklar gibi)
- Nörolojik veya nöro-gelişimsel bozukluğu olanlar (beyin, spinal kord, periferik sinir ve kas hastalıkları, serebral palsi, epilepsi, inme, mental retardasyon, büyüme-gelişme geriliği, musküler distrofi, spinal kord hasarı dahil)
- Hastalık veya ilaca bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kanser, uzun süreli steroid kullanımı, HIV gibi)
- 19 yaşından küçük olup uzun süredir aspirin tedavisi alanlar
- Morbid obezler (Vücut kitle indeksi >40)
- Grip açısından riskli grupta tanımlanan kişilere bakım verenler ve aynı evde yaşayanlar (çocuklar dahil).
BİR YORUM YAPIN 0