Son günlerde özelikle Instagram'da duş başlığı temizleme videoları sonrasında "Duş başlığınız mikrop ve hastalık saçıyor olabilir!" konusu gündeme geldi. Uzmanların 'Duş Başlığı Hastalığı' olarak tanımladıkları bu durum konusunda korkutan açıklamalarda bulundu.
Vector isimli bir sosyal medya fenomeni duş başlığını temizlemek için yaptığı şeyi gösteren paylaşımı viral oldu. Videoda bir poşetin içine su ve sirke koyuyor, duş başlığı poşete yerleştiriyor, ağzı bantla sıkıca kapatılıp bir gün bekletiyor. Ortaya çıkan sonuç ise sarı kahverengi arası kirli bir su. Duş başlığını temizlediği görüntülerin viral olmasının ardından bir uzman, duş başlığı hastalıklarına karşı uyarı yaptı. 'Duş başlığı hastalığı' olarak bilinen hastalık, tüberküloz yani verem hastalığının da içinde yer aldığı mikro bakteri ailesinden bir mikrop tarafından oluşturulur. O uzman yaptığı uyarı ile 'Mikrop duş başlığının içerisine yerleşip çoğalır ve duş alma esnasında küçük su damlacıklarıyla akciğere kadar ulaşır. Kilo kaybı, gece terlemeleri, iştah kaybı, enerji azlığı ve kuru öksürük oluşturur. Hastalık özellikle, ince uzun boylu zayıf kişilerde, skolyoz yani omurga eğriliği olanlarda, bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ve hali hazırda akciğer hastalığı olan yani astım, bronşit gibi hastalığı olan kişilerde daha fazla etkili olmaktadır' dedi. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
DUŞ BAŞLIĞI HASTALIĞI NEDİR?
Duş başlığı olarak belirtilen hastalığı, tüberküloz hastalığına da sebep olan bakteri ailesinden bir mikrop oluşturur. Uzmanlar 'lejyoner' isimli bu mikrobun duş başlıklarında da bulunabildiğine dikkat çekerek duş başlığının temizliği hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle tatil döneminde sıklıkla karşılaşılan lejyonerler, baş ağrısından komaya hatta organ yetmezliğine kadar sebebiyet verebilen bir bakteri türüdür.
- Genellikle bulaşmış olduğu su kaynaklarında duş başlıklarına hatta klimalı ortamlara yerleşip oradan da insanlara bulaşabiliyorlar.
- Duş başlığı hastalığı kuru bir öksürük, kas ağrıları, akciğer dışı semptomlar, baş ağrısı ve ishalle kendini gösterebiliyor.
- Hastayı komaya kadar götüren bu hastalıkta ise ateş oldukça önemli bir faktör. Hasta zatürreyken ateşli olduğunda nabzı yükselirken, duş başlığı hastalığında ise nabzı düşer.
- Mikrop kaptıktan 2-3 gün sonra semptomlar görülmeye başlıyor. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ise erken teşhisle tedavisi mümkün.
BİR YORUM YAPIN 0