Günümüzde çok sık duyduğumuz ve giderek de artan vakalardan dolayı vatandaşların merak ettiği beyne pıhtı atması hayati bir hastalıktır. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgınlar, sağlıksız beslenme ve daha birçok nedenden dolayı oluşan beyne pıhtı atması durumu sinsi sinsi meydana gelir. Peki beyne pıhtı atması belirtileri nelerdir? Beyne pıhtı atması nasıl geçer?
Halk arasında mutlaka aile içerisinde meydana gelen beyinde pıhtı atması teşhisi ve ardından bir anda gelen bir felç nedeniyle beyinde pıhtı atması oldukça tedirgin edici bir hastalıktır. Vücudumuzun damar ağlarıyla örülü olduğunu biliyoruz. İşte bu damarların içinde bazıları da beyni beslemekle görevlidir. İşte beyni beslemekle görevli olan bu damarların, emboli etkisiyle tıkanması, beyinde pıhtı atmasına neden olur ve bu durum halk arasında genellikle “inme” olarak da anılır.
BEYİNDE PIHTI ATMASI BELİRTİLERİ:
- Sık sık kollarınızda ve bacaklarınızda bir tutulma, felç inmiş gibi bir hissizlik meydana geliyorsa
- Duyu kayıpları yaşamaya başladıysanız
- Görüş kaliteniz düştüyse ya da direkt görme kayıpları meydana gelmeye başladıysa
- Konuşma bozuklukları meydana gelmeye başladıysa
- Hiçbir neden yokken bilinciniz durduğunu, unuttuğunuzu ve anlamadığınızı fark ettiyseniz bir hekime görünmeniz gerekmektedir.
BEYNE PIHTI ATMASINI ERKEN ANLAMANIN YOLLARI
Beyin pıhtısı genellikle ani ve şiddetli baş ağrısına neden olabilir. Bu ağrı, tipik baş ağrılarından farklı olabilir ve kişi genellikle "en kötü baş ağrısı" olarak tanımlar.
Beyne giden kan akışı kesildiğinde, vücudun bir tarafında kas zayıflığı veya felç olabilir. Bu genellikle yüzde asimetrik ifade kaybı, düşük veya düzensiz gelen bir kol veya bacak hareketi olarak ortaya çıkabilir.
Beyin pıhtısı durumunda, şiddetli bir baş ağrısı aniden ortaya çıkabilir ve bilinç kaybına neden olabilir.
Hemen 112 veya yerel acil servisi aramak, kişinin hayatını kurtarabilir ve kalıcı hasarı önleyebilir.
BEYNE PIHTI ATMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Beyne iskemisi, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Beyin pıhtısı sonucunda oluşabilecek inmeye erken müdahale etmek hayati açıdan önemlidir.
Beyin pıhtısı ortadan kaldırılarak kan akışı hızlı bir şekilde sağlanırsa hastalık hafif bir şekilde atlatılabilir. İlk pıhtı ve inmenin oluşmasından 4-5 saate kadar trombolitik tedavi adı verilen pıhtı giderici ilaçların uygulanması oldukça yararlı olmaktadır.
Beyin pıhtısına karşı kullanılabilecek diğer bir tedavi seçeneği de mekanik pıhtı çıkarımı işlemidir. Pıhtı eritici ilaç tedavisini kaçırmış ya da çok büyük pıhtısı olan kişilerde girişimsel olarak damardan kateter ile girilerek pıhtı bulunup çıkarılabilmektedir. Bu mekanik yöntem 24 saate kadar uygulanabilmektedir.
Beyin pıhtısındaki ilk saatler ve günlerde tıbbi tedaviler uygulandıktan ve hayati tehlike atlatıldıktan sonra fizik tedavi başlanabilir.
BİR YORUM YAPIN 0