Brad Pitt ile gündem olan yüz körlüğü nedir? Prosopagnozi nasıl anlaşılır?

ABD'li dünyaca ünlü aktör Brad Pitt’in de hastalığı olan yüz körlüğü yani tıp dilinde Prosopagnozi, gündem olmuştu. Henüz tam teşhis konmamasına rağmen verdiği son röportajda yüz körü olabileceğini insanları hatırlamakta zorlandığını açıklayan Brad Pitt kimseyi de kendine inandıramadığını söylemişti. Brad Pitt ile gündem olan yüz körlüğü nedir? Prosopagnozi nasıl anlaşılır?

Brad Pitt, yıllar sonra ‘yüz körlüğü’ sorunu yaşadığı itirafında bulunarak, “Kimse bana inanmıyor” sözleriyle herkesi şaşkına çevirmişti. 60 yaşındaki Oscar’lı aktör, ‘prosopagnozi’ adında bir bilişsel bozukluk sorunu olduğunu söyleyerek, insanların yüzlerini tanıyamadığını ve bunun da hayatının büyük bir kısmını etkilediğini belirtti. "Kimse bana inanmıyor. Aynı hastalığa sahip biriyle tanışmak istiyorum. Tanıştığım insanları hatırlamak istiyorum çünkü bu hastalık sebebiyle insanların benim soğuk ve ilgisiz olduğumu düşünmesinden korkuyorum." diyen Pitt'in açıklamalarından sonra uzmanlar Prosopagnozi yani yüz körlüğü hastalığıyla ilgili vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı. 

YÜZ KÖRLÜĞÜ PROSOPAGNOZİ

YÜZ KÖRLÜĞÜ PROSOPAGNOZİ

YÜZ KÖRLÜĞÜ PROSOPAGNOZİ NEDİR?

Yüz körlüğü (Prosopagnozi) insanın kendi yüzü dahil olmak üzere çevresindeki insanların yüzlerini ayırt etmekte zorlandığı, yüz algısıyla ilgili bilişsel bir bozukluk olarak bilinmektedir.

Bundan bağımsız olarak kişinin entelektüel işlevsellik (örneğin: karar verebilmek) ve görsel işleme yeteneği (örneğin: nesneleri ayırabilmek) gibi diğer yönleri bozulmadan kalır. Prosopagnozi çoğunlukla yetişkinlerde bulunur ve oksipito-temporal lob hasarından kaynaklanır. Edinilmiş prosopagnozi aynı zamanda kendi içinde tamalgısal ve asosyatif prosopagnozi olarak ikiye ayrılır. Konjenital prosopagnozide birey asla yüzleri tanıma yeteneğini yeterince geliştirmez.

YÜZ KÖRLÜĞÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR

YÜZ KÖRLÜĞÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR

YÜZ KÖRLÜĞÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hepimiz zaman zaman çok nadir gördüğümüz insanların yüzünü tanıyamayabiliriz. Fakat yüz körlüğü bu durumdan çok daha farklıdır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler yüzleri tanımakta zorluk çektikleri için insanların sesine, yürüyüş şekline, saç tarzına ve vücut şekline odaklanırlar. Özellikle ses, rahatsızlığı yaşayan insanların rahatsızlıkla başa çıkması için önemli bir etmendir. Erken çocukluk döneminde görülen yüz körlüğü genellikle, gelişimsel prosopagnozi türü olarak bilinmektedir ve çocuğun yüzleri tanımadan büyümesine ve bu durumu normal sanmasına neden olabilir. Bu nedenle rahatsızlığının farkına varamaz ve hayatı boyunda sosyal yaşantısı açısından problem oluşturur.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0