Restoran ve kafelerde özellikle de tatlı çeşitlerini yaparken yoğunluktan dolayı pratik olması amacıyla ve tatlıya kızarmış görünümünü veren 'pürmüz' meğer tehlike saçıyormuş. Ağızda ve boğazda yaralara yol açtığı ortaya çıkan pürmüzün ölüme kadar götürebileceği uzmanlar tarafından açıklandı.
Halk arasında pürmüz olarak bilinen alev tabancası, sağlığa zararları ile duyanları resmen şaşkına çevirdi. Sütlaç, krem brüle gibi tatlıları yaparken sıklıkla kullanılan ve tatlıların yüzeyini kızarmış göstermek için kullanılan pürmüz en özet haliyle alev tabancasıdır. İnşaat ve tamir alanında kullanılan pürmüz, metalleri lehimlemek amacıyla tercih edilmektedir. Son zamanlarda tek boyutlu kullanım alanından çıkarak mutfağa kadar giren pürmüz, alevleme ve tütsüleme işlemi için gündeme gelen pratik araçlardan biri olmuştur. Uzman isimler pürmüzün yiyeceklerde kullanılmasının sağlığa ciddi zararlar verdiğini söylüyor.
AKROLEİN MADDESİ SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR!
Tatlılardaki o tehlikeye dikkat!Pürmüzün tatlılarda kullanılırken karamelizasyon elde edildiği sırada akrolein maddesini ortaya çıkarması sağlığa zarar veriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, söz konusu bu maddenin normalde doğada bulunduğunu ve sağlığa bir zararı olmadığını fakat fazla tüketildiği takdirde vücutta zararlara neden olabileceğini söyledi. Akrolein maddesinin ağızda ve boğazda yanmalara, yaralara yol açtığını söyleyen Göral, pişirme işleminde pürmüzün kullanılmamasını tavsiye etti. Doğal yollarla pişirilen yiyeceklerin tüketilmesinin daha doğru olduğunu söyledi.
PÜRMÜZLE KARAMELİZASYON YAPARKEN TATLILARIN VASFI DEĞİŞİYOR
Pürmüzün 90-100 derecede tehlike saçtığını belirten Göral, "Muhtemelen 90-100 derecede. Çünkü o dokuyu yakması gerekiyor. Veya karamelizasyon oluşuyor. Oradaki tatlılar vasıf değiştiriyor. Aslındaki doğadaki gıdaların hepsi sağlıklı. Biz bazen pişirirken çabuk olsun, güzel gözüksün, müşteriyi etkilesin diye pürmüzle karamelizasyon yaparken tatların vasfı değişiyor. Belki görüntüsü güzel ama o esnada oluşan akroleinler kişi de bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir."
Akroleinin fazla tüketilmesinin ağızda ve boğazda yanmalara ve yaralara da neden olduğunu belirten Göral, mümkün olduğunca pişirmede doğal yöntemlerin tercih edilmesini, tüketicinin doğal yollar ile pişen yiyecekleri tercih etmesi gerektiğini ifade etti.
“EN ÇOK PÜRMÜZÜ UYGULAYAN KİŞİDE OLUYOR”
Tatlılardaki o tehlikeye dikkat!Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, pürmüzün en çok da kullanıcıya zarar verdiğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı:
"Bu pürmüzün kullanılması sonrası ortamda akrolein denilen bir zararlı madde oluşuyor. Tabi bu zararlı madde en çok pürmüzü uygulayan kişide oluyor, aşçılarımızda oluyor. Tabi yiyen kişide de oluyor. Örneğin tatlılarda karamelizasyon meydana gelirken akrolein ortaya çıkıyor. Bunun çok fazla alınması sakıncalı. Hani 1 kere 2 kereden dolayı bir şey olmaz. Devamlı yapılıyorsa ve yapan kişi de bunu devamlı uyguluyorsa kişi risk altında olabilir. Tabii akrolein çok da korkulacak bir madde değil, tütünde var, toprakta var doğada da bulunuyor. Ama belirli miktarı aşarsa çok sık tüketilirse bu akrolein maddesi vücutta zararlar meydana getirebilir. Özellikle ağız ve boğazda yanmalar, yaralar oluşabilir. Kişi bunu inhale ederse yani akciğerine alırsa akciğerde sıkıntılar, nefes darlığı hatta bazen alerji nadir de olsa ölüme kadar gidebilir. Çünkü herkesin bünyesi bir değil. Farklı kimyasallara karşı farklı tepkiler yapabilir. Belki arada bir tüketilebilir ama çok sık tüketmemek lazım. En çok yapan kişi risk altında. Tabi yiyen kişi de risk altında. Örneğin sütlacı pürmüzle yakmaya çalışıyorlar. O anda da bu akrolein maddesi oluşuyor. Dolayısıyla kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir."
adem 9 ay önce
pişerken siyahlaşan her gıda kanserojen ve zehirdir