Gözde sinek uçuşması olarak tanımlanan rahatsızlıkla günümüzde 65 yaş üstü kişilerde çok sık karşılaşıyor. Çok ciddi bir sağlık sorunu olmamakla beraber uzmanların da dikkatini çeken gözde sinek uçuşmasına aman dikkat! Gözde sinek uçuşması neden olur ve nasıl geçer?
Göz sağlığı, yaşam kalitesini belirleyen önemli bir unsurdur. Her yaşta karşılaşılabilecek farklı göz sorunları arasında, “gözde sinek uçuşması” olarak bilinen durum, sıklıkla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmayan bir durumdur. Gözde sinek uçuşması, genellikle vitreus boşluğu olarak adlandırılan göz içi sıvısının yapısal değişikliklerinden kaynaklanır. Kalıcı hale gelen gözde sinek uçmalarına birçok insan zamanla alışıyor ve daha az fark edilir hale geliyor. Ancak uçuşan cisimlerin sayısının artması ve ışık parlamaları şeklinde başlayan görmede bulanıklaşma söz konusu ise retina yırtılması ya da ayrılması söz konusu olabiliyor.
GÖZDE SİNEK UÇUŞMASI BELİRTİLERİ:
- Noktalar, çizgiler veya hareketli parçacıkların görülmesi.
- Göz hareket ettikçe parçacıkların hareket etmesi.
- Genellikle açık renkli arka planlarda veya parlak ışıkların olduğu ortamlarda daha belirgin bir şekilde fark edilmesi.
GÖZDE SİNEK UÇUŞMASININ NEDENLERİ:
Yaşlanma: Gözlerdeki vitreus jelinde yaşlanma süreciyle birlikte oluşan değişiklikler, sinek uçuşması belirtilerine neden olabilir.
Vitreus bozuklukları: Vitreus jelinde meydana gelen bozukluklar, gözde sinek uçuşmasının bir başka nedenidir. Vitreus jelindeki sıvı, zamanla koyulaşıp kalınlaşabilir. Bu durumda vitreus jel tabakası retinadan ayrılır. Buna arka vitreus dekolmanı veya vitreus ayrılması adı verilir.
Göz yaralanmaları: Göze gelen darbeler veya yaralanmalar da sinek uçuşması sorununa yol açabilir. Gözde oluşan yaralar, vitreus jelinin iç yapısını etkileyebilir ve gözde sinek uçuşmalarının oluşmasına sebep olabilir.
Göz ameliyatları: Özellikle katarakt ameliyatı gibi göz cerrahileri sonrasında gözde sinek uçuşması ortaya çıkabilir. Bu, ameliyat sırasında veya sonrasında vitreus jelinin yapısının değişmesi veya vitreusun hareketlenmesiyle ilişkili olabilir.
GÖZDE SİNEK UÇUŞMASI GEÇER Mİ?
Gözde sinek uçuşması zaman içerisinde geçen bir rahatsızlık değildir. Zamanla gözde uçuşan cisimlerin sayısı azalabilir, artabilir. Ancak çoğu zaman bireyi rahatsız edecek kadar fazla sayıya ulaşmazlar. Gözde sinek uçuşması genellikle ciddi bir sorun olmasa da bazı durumlarda rahatsız edici olabilir. Bu nedenle, semptomları hafifletmek veya rahatlatmak için bazı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0