Mevsimlerin değişmesi sadece doğayı değil, insanların da fizyolojik ve psikolojik yönden değişime girmesine neden oluyor. Özellikle kıştan yaz aylarına geçiş sırasında yaşanan bahar döneminde yapılan planlara rağmen kendinizi uzun süredir mutsuz, yorgun ve depresif hissediyorsanız bu haber tam size göre.
Bahar aylarında hava sıcaklığıyla birlikte nem oranlarının da değişmesi, özellikle kış mevsiminden yaz mevsimine geçiş dönemi olan bahar aylarında birçoğumuz için yataktan kalkmak çok daha zor bir hal alırken gündelik işleri yaparken daha isteksiz olabiliyoruz. Bu durumu genellikle değişen hava koşullarına bağlasak da uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması, altta yatan başka bir sorun olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Covid-19'dan sonra çok sık karşılaşılan bu durum, bahar depresyonu olarak adlandırılıyor.
BAHAR DEPRESYONU İLK BELİRTİLERİ:
- Halsizlik, enerji kaybı ya da günlük işlere karşı ilgide azalma, performansta düşüş,
- Sinirlilik, kolayca ağlama, kaygı ve korkular,
- İştah ve uyku düzeninde bozulma,
- Konsantrasyonda azalma, unutkanlık; karar vermekte güçlük,
- Cinsel istekte azalma,
- Umutsuzluk, çökkünlük, suçluluk, değersizlik duyguları,
- Üzgün ve boşlukta hissetme,
- Aşırı hareketlilik veya uyuşukluk,
- Uzun süreli, tedaviye yanıt vermeyen bedensel şikayetler ve ağrılar bahar depresyonunun belirtilerindendir.
Bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonundan korunmanın yolları nelerdir? Hangi durumlarda uzmana başvurmamız gerekiyor? Uzman Psikolog Gizem ÜNVEREN konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a aktardı.
BAHAR DEPRESYONU VE YORGUNLUĞU NASIL GEÇER?
Düzenli uyku: Yapılan araştırmalar sağlıklı bir uyku için televizyon, bilgisayar ve telefondan uzak durulması gerektiğini söylerken, sessiz bir odada kitap okumanın uykuya dalmada önemini vurgular niteliktedir. Erken yatıp erken kalkmak ve her gün aynı saatte uyumak, yorgunluk ve stresi azaltacaktır.
Hareket ve egzersiz: Spor ya da açık havada her gün yarım saat yürüyüş yapmak mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salınımını artırır. Serotonin, eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Spora veya yürüyüş yapmaya ekstra vakit ayıramıyorsanız, alışverişe, işe yürüyerek gidebilir ve asansör kullanmak yerine 2-3 katı yürüyerek çıkabilirsiniz.
Dengeli beslenme: Öncelikle mevsime uygun sebze ve meyveler tüketmek hem ruh hem de beden sağlığına iyi gelir. İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak önemlidir. Yapılan araştırmalar; omega 3’ten zengin ceviz, semizotu, balık gibi besinlerin tüketilmesinin, mevsimsel depresyonu önlemede yararlı olduğunu kanıtlamıştır.
BİR YORUM YAPIN 0