Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz sıtma hastalığı, erken müdahale edilmediği taktirde adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Sivrisineklerin plazmodium adlı paraziti insanlara bulaştırması yoluyla oluşan sıtmanın en belirgin özelliği ise yüksek ateş. Peki, sıtma nedir, nasıl bulaşır? Sıtma hastalığı nasıl geçer? İşte sıtma hastalığı belirtileri ve tedavisi...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sıtma hastalığının kontrol altına alınması için oluşturulan küresel bir çerçeve program çerçevesinde 2007 yılında bu yana her sene 25 Nisan “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildi. Afrika, Güneydoğu Asya, Orta ve Doğu ve Amerika gibi sıcak iklimlerde daha çok görülen sıtma, plazmodium adı verilen parazitlere enfekte olmuş sivrisineklerin sokması ile bulaşan, titreme, ateş ve terleme ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. internette en fazla araştırılan konulardan biri haline gelen sıtma hastalığı, erken tanı ve çocuklarla birlikte yetişkinlerde de sıkça görülüyor.
SITMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Semptomlar ısırıldıktan sonra çoğunlukla takip eden 10 gün ila 4 hafta sonra başlayan, ancak 7 gün içinde de kendini gösterebilen sıtma hastalığının belirtileri şunlardır:
- Ateş
- Titreme
- Rahatsızlık hissi
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Baş ağrısı
- Tükenmişlik
- Kas ve eklem ağrısı
- Karın ağrısı
- Kalp atışının hızlanması
- Öksürük
- Havale
- Bilinç kaybı
- Nöbet
- Böbrek yetmezliği
Sivrisinek ısırmasının ardından belirtiler öncelikle titreme ve ateş şeklinde başlar, ardından terleme ortaya çıkar.
SITMA NASIL BULAŞIR?
SITMA NASIL BULAŞIR?parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan sıtma, kan transfüzyonu, organ transplantasyonu, greftler ve kontamine enjektör veya iğnelerin ortak kullanımı ile de insanlara bulaşabilmektedir.
SITMA HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?
Sıtma, bazı durumlarda hayati tehlike yaratabilecek bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavisi genellikle hastanede yapılır ve doktor parazitleri iyileştirmek için ilaçlar verebilir. Bebekler
Küçük yaştaki çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, bağışıklığı düşük olanlar, hamile kadınlar ve karnındaki bebeklerde sıtma daha ağır bir şekilde seyredebilir.
Sıtmaya karşı halihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle; sivrisinek sokmalarına karşı kişisel korunma, hastalığın önlenmesinde ilk savunma hattı niteliğindedir.
Erken tanı ve uygun tedavi hayat kurtarabilir. Özellikle falciparum sıtması eğer tedavi 24 saatten fazla gecikirse ölüme yol açabilir.
BİR YORUM YAPIN 0