Hac ve Umre'dekilere önemli sağlık uyarıları! Hacca giderken yapılan aşılar hangisi?

Müslümanlara farz kılınan ve her yıl milyonlarca Müslüman'ın Mekke'ye giderek gerçekleştirdiği Hac ibadeti için kafileler yola çıktı. Haccı adayları Hac ibadetini yerine getirecekler hangi aşıları yaptıracaklarını araştırıyor. Peki, Hacca giderken hangi aşılar yapılır? İşte Hac ve Umre'dekilere önemli sağlık uyarıları...

Hac ibadeti için her yıl iki milyondan fazla hacı adayı aynı anda, umre ibadeti için de 8 milyondan fazla kişi yılın farklı zamanlarında dünyanın farklı bölgelerinden Suudi Arabistan’a (başlıca Mekke ve Medine şehirlerine) seyahat etmektedir. 2024 yılında milyonlarca hacı adayı Diyanet’in açıkladığı takvime göre gidişler 9 Mayıs-12 Haziran ((1 Zilkade 1445- 5 Zilhicce 1445) tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 22 Haziran-17 Temmuz (15 Zilhicce 1445 - 1O Muharrem 1446) tarihleri arasında olacak gerçekleştirilecek. Hac ibadetini yerine getirecekler hangi aşıları yapacaklarını araştırıyor. Zorunlu olan aşılar haccı adayları tarafından merak ediliyor.

HACCA GİDERKEN YAPILAN AŞILAR HANGİ?

HACCA GİDERKEN YAPILAN AŞILAR HANGİ?

Hamile kadınların Hac ibadeti yaparken dikkat etmesi gerekenler!İLİŞKİLİ HABERHamile kadınların Hac ibadeti yaparken dikkat etmesi gerekenler!

HACCA GİDERKEN YAPILAN AŞILAR HANGİ?

Hac ve Umre ziyaretine gidecek kişilere meningokok, çocuk felci ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşılarının uygulanmaktadır. Ayrıca aşıların yapılması Covid -19 salgın hastalığı sonrası günümüze kadar yapılan tüm hac ve umre ziyaretlerinde zorunlu hale gedilirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen sağlık ocaklarında ücretsiz yapılmaktadır. Mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

MENENGOKOK (MENENJİT) YAPILMAZ İSE NE OLUR?

MENENGOKOK (MENENJİT) YAPILMAZ İSE NE OLUR?

  • MENENGOKOK (MENENJİT) YAPILMAZ İSE NE OLUR?

Hayatta kalan çocukların ise %20-40 'ında komplikasyolar gelişerek nöbetler, felç, nörolojik hareket kayıpları, görme ve işitme kaybı, kol yada bacakta kangrene bağlı ampütasyonlar gibi ciddi, geri dönüşsüz sekellere yol açar.

HACCA VE UMRE'YE GİDECEKLERE SAĞLIK ÖNERİLERİ:

  • Kronik hastalıklar ve yaşlı olan kişiler için, gerekli olan aşılar alınması.
  • İlaçları yemek devamlı olarak gerektiren kalp hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, astım, alerji ve diyabet gibi hastalıklardan biri muzdarip olsan özellikle ilaçlardan yeterli miktarı almaya dikkat olun.
  • Hastalıkları, ilaçları ve dozlarını gösteren ayrıntılı bir rapor taşımaya dikkat olmak , çünkü bu rapor gerektiğinde onun durumunu takip etmeye yardımcı olur.
  • Çiftlik veya hayvanların bulunduğu alanlar ziyaret edilmemeli, ziyaret zorunlu ise ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle develer ile yakın temastan kaçınılmalı, hayvanlara dokunulmamalıdır.
  • Haccın rükünlerinden olan saç tıraşı sırasında kan ve kan ürünleri ile bulaşan hepatit B ve C, HIV/ AIDS gibi hastalıkların bulaşmasının önlenmesi için tıraş makinesi, makas, jilet gibi kesici tıraş malzemelerinin ortak kullanılmaması, başkaları ile paylaşılmaması ve kişiye özel tıraş setlerinin kullanılması gerekmektedir.
Hamile kadınların Hac ibadeti yaparken dikkat etmesi gerekenler!

İLİŞKİLİ HABER

Hamile kadınların Hac ibadeti yaparken dikkat etmesi gerekenler!
Hacı adayları dikkat: Hac vizesi olmayanlara para cezası kararı!

İLİŞKİLİ HABER

Hacı adayları dikkat: Hac vizesi olmayanlara para cezası kararı!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0