Parmak çıtlatmak kimi zaman stresten kimi zaman can sıkıntısından sık yapılan bir alışkanlıktır. Günümüzde birçok insanın yaptığı parmak çıtlatmayla ilgili pek çok şey duyduk. Bugün öğrenmenin tam zamanı. Peki, parmak çıtlatmak gerçekten zararlı mı? Parmak çıtlatma isteği eklemlere zarar verir mi? İşte sorunun yanıtı:
Keyifli olduğu kadar bağımlılık da yapabilen parmak çıtlatma, pek çok kişinin günlük yaşantısının bir parçası. Öte yandan bu alışkanlığın artrit gibi eklem problemlerine yol açacağına dair endişeler de var. Çevremizde muhakkak bizi uyaran ‘Aman o hareketi yapma eklemlerine zarar verir’ diyen birileri mutlaka olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri‘nde 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda eklem çıtlamasının toplamı %25 ve 40 başında çeşitli derecelerde olduğu gösterilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda parmaklar ile birlikte diğer eklemlerde çıtlama olasılıklarının yüksek olduğu gösterilmiş ve eklemlerin üzerinde parmak çıtlatma problemlerinin zararlı olduğu söylenmiştir. Stresle başa çıkmak için yapılan bir eylem olan parmak çıtlatmak hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
PARMAK ÇITLATMAK EKLEMLERE ZARAR VERİR Mİ?
Yıllardır yapılan çalışmalarda parmak çıtlatmanın artrit veya osteoartrit gibi eklem hastalıklarına yol açtığına dair kayda değer bir bulgu edinilmemiştir.
Fakat bazı araştırmalarda bunun alışkanlık haline gelmesinin ellerde şişkinliğe ve kavrama gücünde azalmaya yol açabildiği öne sürülüyor. 2017'de yapılan bir çalışmada günde en az 5 kez parmaklarını çıtlatan kişilerin avuç içi eklemlerinin etrafındaki kıkırdağının kalınlaştığı bulunmuş fakat kavrama güçlerinde bir gerileme saptanmamıştır.
Ayrıca bu alışkanlığın etkilerini kendi üzerinde deneyen bir doktor 50 yıldan uzun süre boyunca sol elinin parmaklarını günde en az iki kez çıtlatırken sağ elinde bunu hiç yapmadığını bildirmişti. Bu sürenin sonunda iki elindeki parmaklar arasında bir fark olmadığını ve artrit belirtileri göstermediğini açıklamıştı.
BİR YORUM YAPIN 0