Yeni bir araştırmaya göre düzenli balık yağı kullanımı, sağlıklı kişilerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabileceği gündeme bomba gibi düştü. Çok fazla balık yağı kullanmak, sağlık açısından bazı sorunlara yol açabilir. İşte haberin detayları...
İngiltere'deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanından sağlanan verileri ele alan uluslararası araştırmacılar, 40 ile 69 yaş arasındaki, ortalama 12 yıl boyunca takip edilen 415 binden fazla kişinin sağlık verilerini analiz etti. Araştırmacılar, veri tabanına kayıtlı kişilerin yaklaşık üçte birinin düzenli olarak balık yağı takviyesi aldığını belirtti.
Balık yağı takviyesinin kalp rahatsızlığı bulunan kişilere faydalı olduğunu bildiren araştırmacılar, bu takviyelerin kalp sağlığı iyi olan kişilerde ise inme ve kalp rahatsızlığı riskini artırdığını ifade etti.
RİTİM BOZUKLUĞU GELİŞME RİSKİ YÜZDE 13 DAHA YÜKSEK!
Araştırmacılar, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde atriyal fibrilasyon (kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğu) gelişme riskinde yüzde 13 ve inme riskinde yüzde 5 artış görüldüğünü kaydetti.
Balık yağının beklenmedik tehlikesi ortaya çıktı! Balık yağının zararları neler?Öte yandan, araştırmacılar, kalp hastalığı bulunan kişilerde ise düzenli balık yağı takviyesinin atriyal fibrilasyonun kalp krizine dönüşme riskinin yüzde 15, kalp yetmezliğinden ölme riskinin de yüzde 9 daha düşük olduğunu ortaya koydu.
BALIK YAĞININ BİLİNMEYEN ZARARLARI NELERDİR?
Balık yağı, vücuttaki omega 3 ve B12 vitaminini artırmanın bir yoludur. Ancak çok fazla balık yağı kullanmak, sağlık açısından bazı sorunlara yol açabilir. İşte, aşırı balık yağı kullanımının 3 yan etkisi:
- Kan şekeri yüksekliği: Bazı araştırmalar, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi takviyesinin diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini artırabileceğini göstermektedir.
- Kanama artışı: Diş eti kanaması ve burun kanaması, aşırı balık yağı tüketiminin ayırt edici yan etkilerinden ikisidir. 56 kişide yapılan bir araştırma, dört haftalık bir süre boyunca günde 640 mg balık yağı takviyesinin sağlıklı yetişkinlerde kan pıhtılaşmasını azalttığını buldu. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya ameliyat olacaksanız, balık yağı kullanımını bırakmanız gerekir.
- Tansiyon düşüklüğü: Balık yağının kan basıncını düşürme kapasitesi iyi belgelenmiştir. Diyaliz tedavisi alan 90 kişiyle yapılan bir araştırma, günde 3 gram omega-3 yağ asidi almanın, plaseboya kıyasla hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu.
BİR YORUM YAPIN 0