‘Tiktok Beyni' tehlikesine dikkat! Uzmanlar uyardı: ‘Tiktok Beyni' ne demek?

Son zamanlarda özellikle en gençleri arasında çok popüler olan TikTok paylaşım platformu hakkında yapılan bir araştırma sonucu herkesi şaşkına uğrattı. Kısa videoların oluşturulması, paylaşılması ve gün içerisinde çok fazla vakit geçirilmesi insanın konsantrasyon yeteneğini öldürdüğü belirtildi.

Sosyal medyanın günlük hayatımıza etkileri her geçen gün hızla artarken, tıp dünyasından uyarılar da peş peşe geliyor. Özellikle sosyal medyada en çok vakit geçiren genç nesilde dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları giderek daha fazla görülmeye başlandı. Danimarka Teknik Üniversitesi’nin araştırmasına göre, TikTok’un çok kısa süreli videoları çok fazla izlemeye neden olurken beynin yapısını değiştiriyor.

‘Tiktok Beyni

‘Tiktok Beyni

Beyinler kısa videolara alıştığı için uzun konulara, uzun filmlere ve belgesellere odaklanamıyor. TikTok ayrıca kısa videolarıyla bağımlılık yapıyor. Bu kapsamda uzun olan hiçbir konuya odaklanamayan kişilere de “TikTok beyinli” deniliyor. TikTok anketinde kullanıcıların neredeyse yarısı bir dakikadan uzun filmlerin bile “stresli” olduğunu iddia etti. Uzmanlara göre, TikTok zihnin çalışma şeklinden faydalanmak için tasarlanmış bir bağımlılık platformu.

PEKİ TİKTOK BEYNİ NE DEMEK VE NASIL ANLAŞILIR?

TikTok Beyni kavramı hakkında konuşan Nöroloji Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan önemli uyarılarda bulundu. Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, "TikTok Beyni kavramıyla, devamlı olarak kısa, hızlı ve yüksek yoğunluklu bilgi bombardımanına maruz kalan bireylerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma yetisinin azalması durumu ifade ediliyor. Bu durum, beynin sürekli yeni ve farklı uyaranlara maruz kalması sonucu, uzun süreli dikkat gerektiren görevlerde performans düşüklüğüne neden olabilir" dedi.

PEKİ TİKTOK BEYNİ NE DEMEK VE NASIL ANLAŞILIR?

PEKİ TİKTOK BEYNİ NE DEMEK VE NASIL ANLAŞILIR?

Son dönemde yapılan araştırmaların, sosyal medya kullanımının gençler üzerindeki önemli etkileri ortaya koyduğunu belirten Uzm. Dr. Onultan, "Özellikle TikTok gibi kısa video platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, gençlerin dikkat sürelerinde belirgin bir kısalma gözlemleniyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir. Bu olumsuz etkiler; yanı sıra akademik performanstan sosyal ilişkilerdeki etkileşime kadar geniş bir yelpazede kendini gösterebilir" diye konuştu.

  • KİTAP OKUMAK VE EL İŞİ YAPMAK, DİKKAT SÜRESİNİ UZATABİLİR

KİTAP OKUMAK VE EL İŞİ YAPMAK, DİKKAT SÜRESİNİ UZATABİLİR

KİTAP OKUMAK VE EL İŞİ YAPMAK, DİKKAT SÜRESİNİ UZATABİLİR

Uzm. Dr. Onultan, ebeveynler ve eğitimcilerin gençlerin sosyal medya kullanımlarını denetleyip, uzun süreli dikkat gerektiren aktiviteleri teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kitap okumak, doğa yürüyüşleri yapmak, sanat ve el işi gibi faaliyetlerde bulunmak dikkat süresinin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir. Dijital çağın getirdiği yenilikler hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırsa da, dikkat etmemiz gereken yeni problemleri de beraberinde getiriyor. 'TikTok Beyni' de bu sorunların başında geliyor ve özellikle genç neslin geleceği için büyük bir önem taşıyor. Bilinçli bir kullanım ve dengeli bir dijital hayat, bu sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları
Doğu Ekspresi’nin selamladığı Çaltı Kanyonu fotoğraf tutkunlarını çağırıyor

İLİŞKİLİ HABER

Doğu Ekspresi’nin selamladığı Çaltı Kanyonu fotoğraf tutkunlarını çağırıyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0