Tüm Türkiye'yi bu salgın sardı: İshal ve krampla başlıyor! Yaz ishali nasıl geçer?

Yaz mevsimi, sıcak hava ve artan dışarıda geçirilen zamanın artmasıyla birlikte ishal salgının da pik rakamlara ulaşıldı. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda hayati risk oluşturan yaz ishaline uzmanlar dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yaz aylarında artan su ihtiyacı nedeniyle çoğunlukla enfekte suların içilmesi ya da bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle ishallerin daha fazla görüldüğünü ve yazın görülen ishallerin dikkat edilmezse daha ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirten uzmanlar "yaz ishali" vakalarında ciddi bir artış olduğunu açıkladı. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Her yaz mevsiminde ishal vakalarında artış yaşandığını belirterek, bunun nedenini sıcak hava ve nemin mikroplar için uygun ortam yaratmasına bağlıyor.

MUSLUK SUYUNA DİKKAT!

Musluk sularından bulaş riskinin de olabileceğine dikkat çeken uzmanlar "Musluk sularında enterik patojenler ve E. Coli tipleri sık olur. Bu bakteri aslında bağırsaklarımızda da bulunur ama miktarı artarsa vücut onu ishal ile atmaya çalışır. Özetle musluk suyunda bu bakteri varsa ishal yapar."  şeklinde açıklama yapıyor. 

  • Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın altındakileri yakın takip etmek gerekiyor. Riske atılabilecek bir durum değil. Çünkü hastalık daha ağır semptomlarda ölümcül de olabiliyor.

İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, uygun koşullarda saklanmayan gıdalar mikroorganizmaların üremesine neden olduğu konusunda vurgu yapan uzmanlar doğru sıcaklıkta saklanmaması, bakteriyel üremenin artmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

BİR GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!

BİR GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!

BİR GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!

İlk olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlayacağımız su solusyonu içebiliriz. 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve hazırlanan karışım içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Ancak mikrobik ishallerin hepsi 24 saatten fazla devam eder ve ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle, 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene olunması ve tetkik yaptırılması gerekir.

YAZ İSHALLERİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

  • Kişisel temizliğe dikkat edilmeli, özellikle her fırsatta ellerimizi yıkamalıyız
  • Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveleri tüketmemeliyiz.
  • Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeliyiz.
  • İyi ambalajlanmamış, üzeri açıkta satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunları tüketmemeliyiz.
  • Genel kullanıma açık tuvaletleri kullanırken dikkatli olup, sık sık el yıkamayı unutmamalıyız.
Pirinç pilavındaki inanılmaz tehlike! Yaz aylarında besin zehirlenmesinden korunma

İLİŞKİLİ HABER

Pirinç pilavındaki inanılmaz tehlike! Yaz aylarında besin zehirlenmesinden korunma
Canan Karatay'dan korkutan açıklama: Ülkemizde patladı! Haşimatonun en büyük sebebiymiş

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan korkutan açıklama: Ülkemizde patladı! Haşimatonun en büyük sebebiymiş
Aman dikkat! Bu enfeksiyon mide gribi yapıyor

İLİŞKİLİ HABER

Aman dikkat! Bu enfeksiyon mide gribi yapıyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0