Gözlük kullananlara müjdeli haber! Göz yogası gerçekten işe yarıyor mu?

Son günlerde sosyal medyada popüler olan göz yogası yani göz egzersizleri bir araştırmaya göre gözlük ihtiyacını azalttığını hatta gözlük kullanımını ortadan kaldırdığını ortaya çıkardı. Peki bu iddia ne kadar doğru? Göz yogası gerçekten işe yarıyor mu? İşte merak edilen sorunun yanıtı:

Bir TikTok kullanıcısı, dünyaca ünlü müzik grubu Beatles’ın gitaristi Sir Paul McCartney’in göz yogası rutinini paylaştığı bir video yayımladı. Videodan sonra dünya genelinde göz yogası popüler bir uygulama haline geldi. Beatles üyesi, Hindistan'da göz egzersizi yapmayı öğrendiğini ve o zamandan beri bunu uyguladığını anlattı. Şarkıcı, göz kaslarını çalıştırmanın gözlüğe olan ihtiyacı azaltabileceğine inanıyor. Binlerce yıldır uygulanan göz yogası en basit anlamda, göz kaslarını güçlendirmeyi amaçlayan egzersizler uzman doktorlar tarafından da öneriliyor. 19. yüzyılın sonlarında, New York’ta bir göz doktoru olan Doktor William Bates, göz egzersizlerinin gözlük ihtiyacını ortadan kaldırabileceğini savunduğu kitabını yayımladı.

Bates Yöntemi adını verdiği bu metoda göre, gözlük camını değiştirmek yerine; sık sık göz kırpmak, gözleri kapatarak harfleri görselleştirmek, harflerin ana hatlarına odaklanmak gibi görselleştirme tekniklerini öneriyordu.

GÖZ YOGASI NASIL YAPILIR?

GÖZ YOGASI NASIL YAPILIR?

GÖZ YOGASI NASIL YAPILIR?

İlk olarak, rahat bir pozisyonda oturun ve gözlerinizi birkaç kez kırpın. Ardından, başınızı hareket ettirmeden sağa ve sola, yukarı ve aşağı bakarak gözlerinizi hareket ettirin. Gözlerinizi dairesel hareketlerle saat yönünde ve saat yönünün tersine döndürün. Bu egzersizden sonra, bir nesneye yakın ve uzak mesafeden bakarak gözlerinizin odaklanma yeteneğini geliştirin. Her egzersiz arasında gözlerinizi kapatıp birkaç saniye dinlendirin. 

GÖZ YOGASI İŞE YARIYOR MU?

GÖZ YOGASI İŞE YARIYOR MU?

Ancak, göz rahatsızlıkları veya ciddi göz sorunları olan kişilerin bu tür egzersizleri yapmadan önce bir göz doktoruna danışmaları önemlidir.

GÖZ YOGASI İŞE YARIYOR MU?

Göz çevresindeki kaslar da tıpkı vücudun diğer alanlarında olduğu gibi geliştikçe daha güçlü ve sağlıklı hale gelebilir. Her gün yalnızca birkaç dakikanızı ayırarak göz çevresi yogası yapmanız, pek çok göz sorununun azalmasına destekte bulunabilir. Göz yogası; göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olabilir. 

Genellikle uygulanan tedaviye destek sağlaması amacıyla önerilen göz yogasının pek çok olumlu etkisi de bulunuyor. Bunlar;

  • Göz kaslarını geliştirerek daha rahat odaklanma sağlar.
  • Göz tansiyonunun ilerlemesini yavaşlatır.
  • Kronik göz kuruluğuna iyi gelir.
  • Katarakt ameliyatından sonra iyileşmeyi hızlandırır (normal hayatta uygulamıyorsanız ameliyattan hemen başlamanız uygun olmayabilir, doktorunuza danışınız).
  • Kan akışını destekleyerek göz altı morluklarının belirginliğiniz azaltır.
  • Göz kaslarının gevşemesine yardımcı olur.
Karpuz peynir ikilisi birlikte tüketilir mi? Karpuzu peynirle birlikte tüketirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Karpuz peynir ikilisi birlikte tüketilir mi? Karpuzu peynirle birlikte tüketirseniz...
Şişkinlik sorunu yok eden mucize içecek! Etkisini anında gösteriyor

İLİŞKİLİ HABER

Şişkinlik sorunu yok eden mucize içecek! Etkisini anında gösteriyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0