Deniz ve havuz aktivitelerinin olduğu yaz aylarında çok sık görülen dış kulak enfeksiyonuna dikkat çeken uzmanlar, şiddetli ağrı ile seyretmesinin yanı sıra tedavi edilmediği zaman duyma sorunlarına bile yol açabileceğini duyurdu.
Özellikle deniz ve havuzun yoğun olarak tercih edildiği bu dönemde Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mecit Sancak, dış kulak enfeksiyonun arttığını ifade etti. Dış kulak enfeksiyonu, kulak kanalında meydana gelen bir enfeksiyondur ve genellikle bakteriler veya mantarlar tarafından tetiklenir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle "yüzücü kulağı" olarak da adlandırılır çünkü sık sık suya maruz kalan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Enfeksiyonun belirtileri şunlar olabilir:
- Kulakta kaşıntı
- Kulak ağrısı
- Kulaktan akıntı (sarı, yeşil veya kötü kokulu olabilir)
- Kulak tıkanıklığı hissi
- İşitme kaybı
- Kızarıklık ve şişlik
MANTAR VE BAKTERİLER ENFEKSİYONA YOL AÇABİLİR!
Normalde dış kulak kanalının kendi kendini temizlediğini dile getiren Dr. Sancak, "Ancak sıcak, karanlık ve nemli bir bölge olduğundan bakteri ile mantarlar kolayca üreyebiliyor ve dış kulak yolunda enfeksiyon oluşabiliyor. Örneğin banyo yaparken veya havuzda kulak yoluna fazla miktarda giren suyun içeride kalması, ıslaklık sonucu mikropların, özellikle de mantarların bu bölgede yerleşmesine uygun ortam hazırlıyor. Buna bir de havuz veya denizin kirli olması eklenince, dış kulak kanalında bakterilerin ve mantarların üremesi kaçınılmaz oluyor. Ayrıca kulak parmakla ve pamuk uçlu çubuk gibi sert cisimlerle karıştırıldığında kulak yolunun cildinde oluşan çok küçük çatlaklardan da mikroplar girerek enfeksiyon oluşturabiliyor" diye konuştu.
- KULAK ÇUBUĞU SOKMAYIN!
Dış kulak yolu enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Dr. Sancak, temizlemek niyetiyle de olsa üzeri pamuk kaplı kulak çubuğu ve parmak gibi sert cisimlerin kulağa sokulmaması gerektiğini vurguladı. Havuz ve denizde su geçirmeyen kulak tıpaları kullanmak; enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa yüzerken başlık kullanarak suyun kulaklara kaçmasını engellemek gerektiğini ifade etti.
KULAKLARINIZI İÇTEN DEĞİL DIŞTAN KURULAYIN!
Suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalının kuruması gerektiğinin altını çizen Dr. Sancak, "Yüzdükten veya duş aldıktan sonra başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Ardından kulaklarınızı temiz ve kuru bir pamukla ya da havlu ile içine bir şey sokmadan, dıştan kurulayın. Saç kurutma makinesiyle kulak yolunu kurutmak da etkili bir yol. Saç kurutma makinesini düşük ayarda ve 30 santim uzakta tutarak kulağınızı kurulayın" dedi.
- DIŞ KULAK İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde enfeksiyonu yok ederek dış kulak yolunun bütünlüğünün korunmasının amaçlandığına dikkat çeken Dr. Sancak, "Dış kulak iltihabı tedavisinde kulağın kuru kalması önemlidir. Su ile temasın kesilmesi, kulak içindeki kirlerin temizlenmesi, aspire edilmesi, lokal tedaviyle kulak damlaları ve antibiyotiğin direkt enfeksiyon bölgesine damlatılması dış kulak iltihabı tedavisinin önemli adımlarıdır. Ağrı ve ödem kesici olan antienflamatuar tedavi ve sistemik antibiyotikler de tedaviye eklenebilir" diye konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0