Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle enfeksiyon ve alerji riskleri hızlı yayılıyor ve aniden ortaya çıkıyor. Yazı sorunsuz geçirmek için enfeksiyon ve alerji hastalıklarını Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan’dan dinledik.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, yaz sıcakları ile enfeksiyon ve alerji riskinde artış olduğunu belirterek hayvanlardan bulaşan hastalıklara dikkat çekti.
Önemli açıklamalarda bulunan Temizkan, “Enfeksiyon riskinde artış oluyor çünkü insanlar daha fazla bir araya geliyor. Doğaya çok fazla çıkmaya başlıyorlar sıcaklar olduğu için. Özellikle sıcak havalarda sivrisinekler ve buna benzer zoonoz (hayvanlardan bulaşan) hastalıklarda da artış oluyor. Bu kişilerde zoonoz hastalıkların yol açtığı enfeksiyon dışında, özellikle hassas kişilerde cilt kızarıklığı kaşıntı ve nefes darlığı şeklinde (özellikle astım şikayeti olanlarda) çok fazla alerjik vakalara rastlıyoruz.” dedi.
ÖZELLİKLE AÇIK TENLİLERDE DAHA SIK ORTAYA ÇIKIYOR
Güneşin etkisiyle alerjik reaksiyonların ortaya çıktığını belirten Temizkan, “Sadece sıcakların olması bile bazı kişilerde deride istenmeyen bir takım reaksiyonlara yol açıyor. Özellikle açık tenli, sarı saçlı olan kimselerde bu sıcaklardan dolayı kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık şeklinde deride alerjik reaksiyonlara daha çok rastlamaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yazın vazgeçilmez aktivitelerinden olan deniz ve havuz sularının da alerjik reaksiyonlara neden olabildiğine değinen Temizkan, “Bunun dışında kişiler denize veya suya girdiklerinde karşılaştıkları birtakım maddeler de alerjik reaksiyonlara yol açıyor. Dışarıda tükettikleri yiyecekler de zaten alerjenlerin en başında gelenlerden biri.” açıklamasında bulundu.
GÖZ, KULAK, BURUN VE BOĞAZ TEHDİT ALTINDA!
Havuz sularının genellikle sezonluk doldurulduğunu hatırlatan uzman isim, tüm sezon boyunca o suların kullanıldığının altını çizerek kirlenme olasılığının çok yüksek olduğunu aktardı. Düzenli şekilde günlük bakım yapılması ve filtrelerinin düzenli kontrol edilip değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Temizkan şu sözlere yer verdi:
“Özellikle böyle havuzları kullanacaksak, bu kontrollerin yapıldığı güvenilir yerlerde girmeniz gerekir. Aksi takdirde, bu sular kendileri doğal olarak mikropların ürediği bir alan haline gelir ve giren kişilerin hastalanmasına yol açar. Bunların başlangıcında ishal, kusma, bulantı gibi rahatsızlıklar oluyor.
Bunun dışında suyun içerisine girdiğimiz gibi vücudumuzun diğer yerlerinde, özellikle gözlerimizde, kulaklarımızda enfeksiyonlara yol açabilir, göz konjonktivit olabilir. Kulaklarımızda dış kulak yolu enfeksiyonları dediğimiz enfeksiyonlar çok ağrılı ve şiddetli ateş şeklinde reaksiyonlara yol açabilir. Özellikle havuz sularının dikkatli bir şekilde temizlenmemesi, vücudumuzda birtakım dermatit (egzama) rahatsızlıklara yol açabilir.”
ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN MAVİ BAYRAK ÖNEMLİ
Denize girenler için de risklerin söz konusu olduğuna değinen Temizkan, “Denizde de aynı riskler söz konusudur. Özellikle mavi bayrak dediğimiz belediyelerin veya bazı turizm kuruluşlarının düzenli denetlemeleri sonucunda, denizin kirliliğiyle ilgili bize bilgi verirler. Çünkü bunu bizim bilmemiz mümkün değildir. Özellikle bu tür bilgilerin olduğu yerlerde denize girmemiz gerekir. Bunlar, denizin temiz olduğunu gösteren en iyi parametrelerdir.” dedi.
Dr. Erkan Temizkan, “Bizim alerji konusunda en çok dikkat ettiğimiz, özellikle bazı maddelere karşı aşırı alerjik reaksiyon olan hipesensitivite anaflaksi dediğimiz kişilerin, intramisküler iğneleri mutlaka yanlarında taşımaları gerekir. Bu kişilerin diğer kişilere göre daha dikkatli olmaları, alarmda olmaları gerekir. Alerjiyle karşılaştıkları şeyi bildikleri takdirde bundan uzak durmalarını tavsiye ederim.” açıklamasını yaptı.
Güneş ve sıcağa alerjileri olanların güneş gözlüğü ve şapka/şemsiye gibi koruyucularla tedbirli davranmaları konusuna dikkat çeken Temizkan şunları dile getirdi:
“Burada dikkat edeceğimiz en önemli konulardan birisi de güneşin özellikle cilde zararlı olması, hatta kanserojen olmasıdır. O yüzden bizim koruma faktörü ne kadar yüksek olursa, daha iyi olabilecek güneş kremlerimiz mevcut. Kırk, elli faktörün üzerinde olan güneş kremlerini kullandıktan sonra güneşe çıkmalarını tavsiye ederim.”
ALERJİ YAPACAK BESİNLERDEN UZAK DURULMALI
Dr. Erkan Temizkan, kişilerin alerjisi olan besinlere dikkat etmesi gerektiğini işaret ederek, “Kişinin alerjisi olduğu besinden uzak durmasını tavsiye ederim çünkü onu kullandığı zaman alerji olur. Bunu önleyebilecek bir şey yok. O yüzden, kişi özellikle önceden alerjisi olduğunu bildiği şeyleri tahmin edebilirse veya biliyorsa bunlardan uzak durmalı. Onun dışında ekstra bir besin veya herhangi bir ilaç kullanmasına gerek yok.” sözlerini kullandı.
Kalp damar rahatsızlığı olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğine değinen Temizkan, “Güneşe çıktıkları zaman özellikle kalp/damar rahatsızlığı olanların, tansiyon şikâyeti olan hastaların, 11.00 ile 16.00 aralığında, güneşin dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmalarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Dışarı çıkmaları gerekecek olursa da yanlarına mutlaka bir su alsınlar ve başlarına bir şapka, güneş gözlüğü veya siperlik alarak güneşten korunmalarını tavsiye ediyorum.” açıklamasında bulundu.
BİR YORUM YAPIN 0